TYT Nasıl Çalışılır?
Kategorilerimiz
06 EKİM 23
Devamını Oku

27 EYLÜL 23
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

TYT Nasıl Çalışılır?
Blog Yazarı Serap ILGINBlog Tarihi 11-09-2022

TYT Nasıl Çalışılır?

TYT çalışmak isteyen öğrencilerin öncelikle bütün TYT derslerine aynı özen göstererek çalışması gerekir. TYT dersleri mutlaka ezberlemeden öğrenilmelidir ve bol bol soru çözerek dersler pratik edilmelidir. TYT çalışmak isteyen öğrenciler TYT konuları ve soru dağılımını araştırarak hangi konuları en iyi şekilde öğrenmeleri gerektiğine ilişkin bilgi edinmelidir. Aşağıda sıraladığımız yöntemleri uygulayarak siz de TYT çalışma taktikleri hakkında bilgi alabilir ve bu taktikleri uygulayarak netlerinizi arttırabilirsiniz.

TYT Konularına Nasıl Çalışılır?

TYT konularına çalışmak için şunlar yapılmalıdır:

  1. TYT konularına yönelik ders programı hazırlayın.
  2. TYT konularını mantığını kavrayarak öğrenin.
  3. Kavram haritalarından ve şekillerden yararlanın.
  4. Bol bol soru çözün.
  5. TYT çıkmış sorulara bakın.
  6. TYT denemeleri çözün.
  7. Soru çözümünde turlama tekniği kullanın.
  8. Konu tekrarı yapın.

1. TYT Konularına Yönelik Ders Programı Hazırlayın

TYT çalışmak için ilk olarak TYT konularına yönelik ders programı hazırlayın. TYT ders programı oluşturmak için TYT konuları ve soru dağılımı tablosunu inceleyin. En çok çıkan konulara ağırlık verecek şekilde bir ders programı hazırlayın. Ancak yine de bütün konulara çalışmak gerektiğini unutmayın. Ders programınızı oluştururken bu kriteri de göz önünde bulundurun.

2. TYT Konularını Mantığını Kavrayarak Öğrenin

TYT konularına çalışırken derslerin mantığını kavramaya özen gösterin. Böylece karşınıza çıkan farklı soru tiplerini kolaylıkla çözebilirsiniz ve sınavda sorulan yeni nesil soruları çözme ihtimalinizi arttırırsınız. 

TYT konularına çalışırken derslerin amacını ve günlük yaşamdaki yerini de öğrenmeye gayret edin. Özellikle Coğrafya, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi dersleri öğrenirken günlük yaşamdan örnekler bulmaya çalışın. Bu sayede TYT derslerinin mantığını kavramak sizin için daha kolay olacaktır.

3. Kavram Haritalarından ve Şekillerden Yararlanın

TYT konularına çalışmak ve konuları kolay öğrenmek için kavram haritalarından (diğer adıyla zihin haritası), şekillerden ve tablolardan yararlanın. Bu şekilde konuyu görselleştirmiş ve dersin özetini çıkarmış olursunuz. 

Özellikle görsel hafızaya sahip olan öğrenciler için şekil çizmek önemlidir. Siz de görsel öğrenme stiline sahipseniz şekiller çizerek konuyu daha uzun süre akılda tutabilirsiniz.

 

 

4. Bol Bol Soru Çözün

TYT konularını öğrendikten sonra bilgilerinizi pekiştirmek için bol bol soru çözün. Soru çözerken ilk etapta süre tutmayın, konuyu iyice öğrendikten sonra süre tutmaya başlayabilirsiniz. Süre bitiminde çözemediğiniz soruları yapmaya çalışın.

Yapamadığınız soruları bilen birine sorarak nasıl çözüldüğünü öğrenin ve bunları bir deftere not alın. Belli bir süre sonra soru çözümü defterinizi kontrol edin ve soruların çözümünü kapatıp kendiniz çözmeye çalışın. Böylece konuları daha kolay öğrenebilirsiniz ve TYT netlerinizi arttırabilirsiniz.

5. TYT Çıkmış Sorulara Bakın

TYT konularını öğrenip soru çözdükten sonra çıkmış soruları da inceleyin. TYT çıkmış sorulara bakarak sınavda ne tür sorular ile karşılaşabileceğinizi görmüş olursunuz. Böylece TYT esnasında karşınıza çıkan soruları daha kolay bir şekilde çözebilirsiniz.

6. TYT Denemeleri Çözün

TYT konularına çalışıp soru çözerek pratik yaptıktan sonra TYT denemeleri çözüp seviyenizi görebilirsiniz. TYT denemelerini çözerken kendinize süre tutun ve süre bitiminde çözdüğünüz soruları toplam net sayınıza eklemeyin. TYT denemesi çözerken gerçekten sınavdaymış gibi hareket etmeye çalışın. Böylece sınava ön hazırlık yapmış olursunuz ve sınavda daha kolay bir şekilde hareket edersiniz.

7. Soru Çözümünde Turlama Tekniği Kullanın

Hem test çözümünde hem deneme çözümünde turlama tekniği kullanın. Turlama tekniği, soru çözümü sırasında çözemediğiniz soruları bırakıp sonraki soruya geçmektir. Bu sayede süreyi daha etkin kullanmış olursunuz. Turlama tekniğini sınavda da kullanarak rakiplerinizden önde olabilirsiniz.

8. Konu Tekrarı Yapın

TYT çalışmak için belli aralıklarla konu tekrarı yapın. Ders çalışma programınıza konu tekrarı etkinliklerini de ekleyin. Özellikle soru çözümlerinde bilgi eksikliğiniz olduğunu gördüğünüz zaman konu tekrarı yapmaya özen gösterin.

TYT Nasıl Fullenir?

TYT’yi fullemek için TYT konularını çalışın, ardından soru çözün, çıkmış sorulara bakın ve soru çözümünde turlama tekniğini uygulayın. TYT’yi fullemek için dersleri düzenli aralıklarla tekrar edip konuların mantığını anlamaya çalışın. Böylece farklı soru tarzlarını daha kolay çözecek ve yeni nesil sorularda daha başarılı olabileceksiniz.

"TYT nasıl halledilir" diye merak ediyorsanız TYT konularına mantığını anlayacak şekilde çalışmakla işe başlayın, bol bol soru çözün ve çözemediklerinizi bilen kişilere sorun. TYT konularını halletmek için kavram haritalarından yararlanarak bilgileri daha kolay aklınızda tutabilirsiniz. Bol bol konu tekrarı yaparak TYT konularını kalıcı hale getirebilirsiniz.

TYT Netleri Nasıl Arttırılır?

TYT konularına çalışıp ardından soru çözerek ve düzenli aralıklarla tekrar yaparak TYT netlerini arttırmak mümkün. TYT'de 60 net yapmak için en çok sorulan TYT konularına çalışıp soru çözmek gerekir; TYT'de 120 net yapmak için bütün TYT konuları mantığı anlaşılarak öğrenilmelidir, bol bol soru çözüp konu tekrarı yapılmalıdır, derslere kavram haritası kullanılarak çalışılmalıdır.

Evde TYT’ye Nasıl Çalışılır?

Evde TYT’ye konu anlatımı kitapları ve soru çözümü videoları aracılığıyla çalışılabilir. Evde TYT’ye çalışmak için online YKS hazırlık kursları alınarak dersler daha kolay öğrenilebilir.

Evde TYT’ye çalışmak istiyorsanızTYT Paketi,TYT+AYT Sayısal Paketi,TYT+AYT Sözel PaketiveyaTYT+AYT Eşit Ağırlık Paketi’ne kaydolarak netlerinizi konuları kısa sürede öğrenebilirsiniz. Çünkü online TYT hazırlık kursları, öğrencinin dersleri kendi öğrenme hızına göre öğrenmesini sağlar. Bu sayede sınavda başarılı olmak ve netleri arttırmak da mümkün hale gelir.

Ayrıca evde TYT çalışan öğrencilerin bol bol test çözerek öğrendiklerini pratik etmesi gerekir. Öğrenci, çözemediği soruları çeşitli telefon uygulamalarına yükleyerek nasıl çözüldüğünü alanında yetkin eğitmenlerden öğrenebilir.

TYT Dersleri Nelerdir?

TYT dersleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Biyoloji
  • Coğrafya
  • Geometri
  • Tarih
  • Türkçe
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Matematik
  • Fizik
  • Felsefe
  • Kimya

TYT dersleriöğrencinin sınava hazırlık yapacağı bölüme göre değişebilir. Sayısal bölümü öğrencileri yukarıdaki derslerin hepsinden sorumluyken eşit ağırlık öğrencileri fen bilimleri haricindeki derslerden, sözel bölümü öğrencileri ise matematik ve fen bilimleri haricindeki derslerden sorumludur.

TYT’de yüksek net yapmak için kişi kendi alanı dışındaki derslerden de soru çözebilir. Örneğin sözel öğrencileri Matematik, Geometri soruları çözebilirken eşit ağırlık öğrencileri Fizik, Kimya ya da Biyoloji sorularını çözebilir. Fakat yine de öğrencinin TYT çalışırken kendi bölümüne ait derslere ağırlık vermesi önemlidir.

TYT 3 Ayda Biter mi?

Hayır, TYT 3 ayda bitirilmez ancak temel TYT konularını 3 ay içerisinde sıkı bir şekilde çalışarak bitirmek mümkündür. Bütün TYT konularını bitirmek ise ortalama 6 ay sürer.

TYT’de başarılı olmak için bütün TYT konularını kapsamlı bir şekilde öğrenip bol bol test çözmek gerekir. Dolayısıyla tüm bunlara 3 ay vakit ayırmak yeterli olmayacaktır.

TYT’ye Kaç Ay Kala Konular Bitmeli?

TYT’ye yaklaşık 3 ay kala bütün konuları bitirmek gerekir. Öğrenci TYT konularını sınava 3 ay kala çalışıp öğrendikten sonra konu tekrarı yapmalıdır, eksik olduğu konuları öğrenmelidir ve bol bol deneme çözmelidir.

TYT Konuları En Geç Ne Zaman Bitmeli?

TYT konuları en geç mart ayında bitmelidir. TYT konularını mart ayında bitirdikten sonra kalan AYT konularına çalışabilirsiniz. Bu esnada TYT konularını unutmamak için deneme çözebilirsiniz.

TYT Çalışmaya Hangi Konudan Başlanmalı?

TYT çalışmaya bütün derslerin en temel konularından başlanmalıdır. TYT çalışmak isteyen öğrencilerin konuları iyi anlamak için her derse sırayla çalışması gerekir.

Örneğin TYT Matematik çalışmaya sayı kümeleri konusundan, TYT Coğrafya çalışmaya doğa-insan etkileşimi konusundan başlanmalı; TYT Biyoloji çalışmaya canlıların ortak özellikleri konusundan, TYT Türkçe çalışmaya ise sözcükte anlam konusundan başlanmalıdır. 

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat