ALES Nedir?
ALES, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü düzeyde eğitim almak ya da okutman, öğretim görevlisi, eğitim öğretim planlayıcısı, araştırma görevlisi veya çevirici olarak çalışmak isteyen kişilerin girmesi gereken bir sınavdır.
ALES sınavı, yurt dışında lisansüstü düzeyde eğitim almak isteyen kişilerin de girmesi gereken bir sınavdır. ALES; sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere üç puan türü ve bölüm üzerinden ele alınan bir sınavdır. ALES’te toplam 100 adet soru bulunur ve sınav süresi 150 dakikadır. ALES sınav soruları çoktan seçmeli olup 5 seçenekten oluşur.
ALES Açılımı Nedir?
ALES açılımı, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olarak ifade edilmektedir.
ALES sorularını ÖSYM hazırlar ve ALES sonuçlarının hesaplanması, açıklanması gibi tüm işlemler yine ÖSYM tarafından yürütülür. ALES yani Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı senede üç defa yapılır.
ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?
ALES başvurusu fiziki olarak ya da online yani internet ortamından yapılabilir. Online ALES başvurusu için ÖSYM’nin internet sitesindeki Aday İşlemleri Sistemi’ne (AİS) ya da ÖSYM Aday İşlemleri mobil uygulamasına girilebilir. Fiziki olarak ALES başvurusu yapmak isteyen kişiler ise ÖSYM başvuru merkezlerine gidebilir.
ALES başvurusu yapacak kişilerin ÖSYM’nin internet sitesinde hesabının olması ve bu hesapta bir profil resminin olması gerekir. Profil fotoğrafı güncel olmalı ve adayın yüzünü net bir şekilde göstermelidir.
ALES başvurusu yapmak için gerekli sınav ücretinin ödenmesi zorunludur. 2023 ALES sınav ücreti henüz belli değildir ancak ÖSYM tarafından yakın zamanda duyurulması beklenmektedir.
ALES Başvuru Tarihi Ne Zaman?
ALES başvuru tarihi 2023 yılı için henüz belirlenmemiştir. Genelde ÖSYM Aralık ayında sınav takvimini duyurduğundan 2023 ALES başvuru tarihini öğrenmek için ÖSYM’nin internet sitesini kontrol etmekte fayda vardır.
ALES’e Kimler Girebilir?
ALES’e şu kişiler girebilir:
- Üniversitede dört yıllık lisans bölümü okumuş kişiler
- Sınav geçerlilik tarihi içinde okuduğu lisans bölümünden mezun olacak kişiler
- Yurt dışında lisans bölümü okuyan ve denklik belgesine sahip olan kişiler
- Yurt içinde ya da yurt dışında lisansüstü düzeyde eğitim almak isteyen kişiler
- Üniversitede öğretim görevlisi ya da araştırma görevlisi pozisyonlarında çalışmayı hedefleyenler
- Üniversitede okutman, eğitim öğretim planlayıcısı veya çevirici gibi pozisyonlarda çalışmak isteyenler
ALES Sınavı Kaç Dakikadır?
ALES sınavı süresi 150 dakika olarak belirlenmiştir. ALES’e giren adaylar sınavın ilk 110 dakikası ve son 15 dakikası içerisinde sınav salonundan dışarı çıkma hakkına sahip değildir. Bu duruma aykırı hareket eden adayların sınavı geçersiz sayılır ve sınav salonuna tekrar alınması mümkün değildir.
ALES'te Hangi Dersler Vardır?
ALES’te bulunan dersler şu şekilde sıralanabilir:
- Matematik dersi
- Geometri dersi
- Sayısal mantık dersi
- Türkçe dersi
- Mantıksal akıl yürütme dersi
ALES Matematik Sınavı Konuları Nelerdir?
ALES Matematik Sınavı konuları şunlardır:
- Temel Kavramlar
- Çözümleme
- Bölme ve Bölünebilme
- Asal Çarpanlar, EBOB-EKOK
- Rasyonel Sayılar
- Üslü Sayılar
- Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
- Köklü Sayılar
- Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer
- Denklemler
- Oran-Orantı
- Sayı ve Kesir Problemleri
- Yaş Problemleri
- Hareket Problemleri
- Yüzde, Kâr-Zarar ve Faiz Problemleri
- Karışım Problemleri
- İşçi ve Havuz Problemleri
- Kümeler
- Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık
- İşlem
ALES Geometri Sınavı Konuları Nelerdir?
ALES Geometri Sınavı konuları şu şekilde sıralanabilir:
- Doğruda Açılar
- Üçgende Açılar
- Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
- Üçgende Uzunluk ve Alan
- Çember ve Daire
- Dörtgenler
- Katı Cisimler
- Analitik Geometri
ALES Sayısal Mantık Sınavı Konuları Nelerdir?
ALES Sayısal Mantık Sınavı konuları şunlardır:
- Mantıksal Muhakeme Problemleri
- Tablo Okuma
- Şekil Yetenek ve Sayı Dizileri
- Grafik Yorumlama
ALES Türkçe Sınavı Konuları Nelerdir?
ALES Türkçe Sınavı konuları şu şekilde sıralanabilir:
- Anlatım Biçimleri
- Cümlede Anlam
- Sözcükte Anlam
- Anlatım Bozuklukları
- Paragraf
ALES Mantıksal Akıl Yürütme Sınavı Konuları Nelerdir?
ALES Mantıksal Akıl Yürütme Sınavı konuları şunlardır:
- Sözel Akıl Yürütme
- Sözel Zekâya Dayalı Problem Çözme
- Şifreleme
- Şifre Çözümleme
ALES Puan Türleri Nedir?
ALES puan türleri şu şekilde sıralanabilir:
- ALES sayısal puanı
- ALES sözel puanı
- ALES eşit ağırlık puanı
ALES Sayısal Puanı Nedir?
ALES sayısal puanı, ALES puan türleri arasında en çok karşımıza çıkan alandır. ALES sayısal puanı; sayısal 1, sayısal 2 ile sözel 1 puan türüne ait sorulara ait cevapların hesaplandığı bir puan türüdür.
ALES sayısal puanı sözel 2 sorularını içermediği için sayısal bölüm tercih etmek isteyen kişilerin ALES’te sözel 2 sorularıyla vakit kaybetmemesi gerekir.
ALES sayısal puanı ile mühendislik, tıp, hemşirelik, mimarlık, matematik öğretmenliği, diş hekimliği gibi sayısal alanlarda lisansüstü eğitim almak veya lisansüstü düzeyde meslek sahibi olmak mümkündür.
ALES Sözel Puanı Nedir?
ALES sözel puanı, ALES puan türleri arasında yer alan bir diğer puan türüdür. ALES sözel puanı; sözel 1, sözel 2 ve sayısal 1 alanındaki soruları kapsayan puan türüdür.
ALES sözel puanı, sayısal 2 kısmındaki soruları kapsamadığı için sözel bölüm seçecek kişilerin sayısal 2 haricindeki soruları çözmesi gerekir.
ALES sözel puanı ile Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, Türkçe öğretmenliği, halkla ilişkiler, okul öncesi öğretmenliği, radyo, televizyon ve sinema gibi sözel alanlarda lisansüstü seviyede meslek sahibi olunabilir ya da lisansüstü eğitim alınabilir.
ALES Eşit Ağırlık Puanı Nedir?
ALES eşit ağırlık puanı, sözel ve sayısal haricinde kalan bir ALES puan türüdür. ALES eşit ağırlık puanı; sözel 1, sözel 2 ve sayısal 1 alanındaki sorulara verilen cevaplara göre hesaplaması yapılan bir puan türüdür.
ALES eşit ağırlık puan türünde çözülecek sorular ALES sözel puan türüyle aynı olsa da ALES eşit ağırlık puanında sayısal 1 soruları kişiye sözel 1 ve sözel 2 sorularından daha çok puan kazandırır.
ALES eşit ağırlık puanı ile hukuk, sosyoloji, işletme, iktisat, psikoloji, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık gibi eşit ağırlık alanlarında lisansüstü eğitim alınabilir ya da lisansüstü düzeyde meslek sahibi olunabilir.
ALES Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?
ALES puanı hesaplanabilmesi için ÖSYM’nin özel olarak belirlediği bir net sayısı bulunmaz. Ancak ALES puanının hesaplanabilmesi için kişinin sınav salonunu ilk 110 dakika ve son 15 dakika boyunca terk etmemesi gerekir.
ALES'te Yanlışlar Doğruları Götürür mü?
Evet, ALES’te yanlışlar doğruları götürür; ALES’te puan hesaplaması yapılırken her 4 adet yanlış cevap için 1 doğru cevap yani 1 net düşülür.
2023'te ALES Kaç Kez Yapılacak?
2023’te ALES, her sene olduğu gibi üç kez yapılacaktır ancak sınav tarihleri henüz netleşmemiştir.
2023 ALES Ne Zaman?
2023 ALES tarihi ÖSYM tarafından henüz duyurulmadı ancak ALES tarihlerinin, ÖSYM tarafından aralık ayında yayımlanacağı tahmin edilen sınav takvimiyle birlikte netleşmesi bekleniyor.
2023 ALES Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
2023 ALES sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli değildir çünkü 2023 ALES sınav tarihleri de henüz netleşmemiştir. 2023 ALES sınav sonuçları ve sınav tarihleri ile ilgili güncel bilgiyi ÖSYM’nin internet sitesinden takip edebilirsiniz.