TYT Konuları ve Soru Dağılımı Nasıldır?
Kategorilerimiz
06 EKİM 23
Devamını Oku

27 EYLÜL 23
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

TYT Konuları ve Soru Dağılımı Nasıldır?
Blog Yazarı Serap ILGINBlog Tarihi 11-09-2022

TYT Konuları ve Soru Dağılımı Nasıldır?

TYT konuları ve soru dağılımı, Temel Yeterlilik Testi’nde sorulan bütün derslerde hangi konudan kaç soru çıktığını yıllara göre gösteren bir tablodur. Sınava hazırlık sürecindeki öğrenciler TYT konuları ve soru dağılımı tablosunu inceleyerek hangi konulara daha çok çalışmaları ve hangi konulardan daha çok soru çözerek pratik yapmaları gerektiğini görebilirler.

Siz de bu sene TYT hazırlık sürecindeyseniz bu yazımızda sizlerle her bir TYT dersine göre paylaştığımız konu dağılımı ve soru dağılımı tablolarını inceleyebilirsiniz.

TYT Konuları ve Soru Dağılımı

TYT konuları ve soru dağılımı tabloları derslere göre düzenlenir ve şu şekilde sıralanabilir:

  1. TYT Türkçe konuları ve soru dağılımı
  2. TYT Matematik konuları ve soru dağılımı
  3. TYT Coğrafya konuları ve soru dağılımı
  4. TYT Geometri konuları ve soru dağılımı
  5. TYT Tarih konuları ve soru dağılımı
  6. TYT Kimya konuları ve soru dağılımı
  7. TYT Fizik konuları ve soru dağılımı
  8. TYT Biyoloji konuları ve soru dağılımı
  9. TYT Felsefe konuları ve soru dağılımı
  10. TYT Din Kültürü konuları ve soru dağılımı

1. TYT Türkçe Konuları ve Soru Dağılımı

TYT Türkçe dersinden sınavda toplam 40 adet soru sorulur.TYT Türkçe konuları ve soru dağılımı, en çok paragraf, dil bilgisi ve cümlede anlam konularından soru sorulacak şekilde düzenlenmiştir. 

TYT Türkçe Testi’nde her yıl en çok paragraf sorusu sorulur. Örneğin bazı dil bilgisi soruları da paragraf şeklinde sorulabilir. Bu yüzden öğrencilerin bol bol paragraf sorusu çözmesi önemlidir.

2. TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı

TYT Matematik Testi’nde toplam 40 adet soru vardır.TYT Matematik konuları ve soru dağılımı, en çok Problemler, Temel Kavramlar ve Fonksiyonlar konularından soru sorulacak şekilde düzenlenmiştir. 

TYT Matematik Testi’nde ağırlıklı olarak problem soruları sorulur. Öğrenciler temel matematik konularını öğrendikten sonra problem konularına çalışmaya geçmelidir.

3. TYT Coğrafya Konuları ve Soru Dağılımı

TYT Coğrafya Testi’nde toplam 5 adet soru vardır.TYT Coğrafya konuları ve soru dağılımı, en çok Nüfus ve Yerleşme, İklim Bilgisi, İç ve Dış Kuvvetler konularından soru sorulacak şekilde ayarlanmıştır. 

TYT Coğrafya sorularında ağırlıklı olarak İklim Bilgisi soruları sorulur. İklim Bilgisi ünitesi oldukça kapsamlıdır ve Coğrafya dersinin sıcaklık, basınç, nemlilik, iklim kuşakları gibi en temel konularını içerir.

4. TYT Geometri Konuları ve Soru Dağılımı

TYT Geometri soruları toplam 10 adettir.TYT Geometri konuları ve soru dağılımı, en çok Katı Cisimler, Dikdörtgen, Açılar ve Üçgenler konularından soru sorulacak şekilde ayarlanmıştır. 

TYT Geometri sorularında ağırlıklı olarak Açılar ve Üçgenler konusu sorulur. Çünkü Açılar ve Üçgenler konusu, öğrencinin açı kavramını detaylı olarak ilk öğrendiği ünitedir ve diğer birçok Geometri konusu ile de bağlantılıdır.

 

 

5. TYT Tarih Konuları ve Soru Dağılımı

TYT Tarih Testi’nde toplam 5 adet soru sorulur.TYT Tarih konuları ve soru dağılımı, en çok Milli Mücadele, Türklerin İslamiyet’i Kabulü ve İlk Türk İslam Devletleri ile İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası konularından soru sorulacak şekilde düzenlenmektedir. 

TYT Tarih soruları ağırlıklı olarak Milli Mücadele konusundan soru gelecek şekilde ayarlanır. Milli Mücadele konusundan her yıl en az 1 adet soru sorulur.

6. TYT Kimya Konuları ve Soru Dağılımı

TYT Kimya Testi’nde toplam 7 adet soru sorulur.TYT Kimya konuları ve soru dağılımı, en çok Karışımlar, Maddenin Halleri ve Kimyasal Türler Arası Etkileşimler konularından soru sorulacak şekilde düzenlenmiştir. 

TYT Kimya Testi’nde ağırlıklı olarak Maddenin Halleri konusundan soru gelmektedir. Çünkü TYT Kimya dersinde Maddenin Halleri, birçok konunun temelini oluşturmaktadır.

7. TYT Fizik Konuları ve Soru Dağılımı

TYT Fizik Testi’nde soru sayısı toplam 7 adettir.TYT Fizik konuları ve soru dağılımı, en çok Optik, Isı, Sıcaklık ve Genleşme ile Hareket ve Kuvvet konularından soru sorulacak şekilde ayarlanmıştır. 

TYT Fizik Testi’nde neredeyse her sene en az 1 adet Optik sorusu sorulmaktadır. Dolayısıyla öğrencinin Temel Yeterlilik Testi Fizik konuları arasında yer alan Optik ünitesine ekstra özen göstererek çalışması önemlidir.

8. TYT Biyoloji Konuları ve Soru Dağılımı

TYT Biyoloji Testi’nde soru sayısı toplamda 6 adet olarak belirlenmiştir.TYT Biyoloji konuları ve soru dağılımı, en çok Canlıların Sınıflandırılması, Kalıtım, Hücre Bölünmeleri ve Üreme konularından soru sorulacak şekilde ayarlanmıştır. 

TYT Biyoloji Testi’nde ağırlıklı olarak Kalıtım konusu sorulmaktadır. Neredeyse her yıl ÖSYM, TYT Biyoloji Testi’nde Kalıtım konusundan 1 adet soru sormaktadır.

9. TYT Felsefe Konuları ve Soru Dağılımı

TYT Felsefe Testi’nde soru sayısı toplamda 5 adet olarak belirlenmiştir.TYT Felsefe konuları ve soru dağılımı, en çok Ahlak Felsefesi, Felsefenin Konusu ve Bilgi Felsefesi konularından soru sorulacak şekilde düzenlenmektedir. 

TYT Felsefe Testi’nde her sene en az 1 adet Bilgi Felsefesi sorusu sorulmaktadır. Bilgi Felsefesi, TYT Felsefe dersinin en temel konularından biri olduğu için önemlidir.

10. TYT Din Kültürü Konuları ve Soru Dağılımı

TYT Din Kültürü Testi’nde toplamda 5 adet soru vardır.TYT Din Kültürü konuları ve soru dağılımı, en çok Vahiy ve Akıl, Bilgi ve İnanç, Gençlik ve Değerler konularından soru sorulacak şekilde düzenlenmiştir. 

TYT Din Kültürü Testi’nde sorular bilgi ve yoruma dayalıdır. Bilgi ve İnanç konusu, TYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin temel konularından biri olduğu için yaklaşık her yıl en az 1 soru bu üniteden gelmektedir.

TYT'nin En Önemli Konuları Nelerdir?

TYT'nin en önemli konuları derslere göre şöyle sıralanabilir:

  • TYT Türkçe: Paragraf, Dil Bilgisi ve Cümlede Anlam konuları
  • TYT Matematik: Temel Kavramlar, Problemler ve Fonksiyonlar konuları
  • TYT Geometri: Katı Cisimler, Açılar ve Üçgenler, Dikdörtgen konuları
  • TYT Fizik: Optik, Isı, Sıcaklık ve Genleşme ile Hareket ve Kuvvet konuları
  • TYT Kimya: Maddenin Halleri, Karışımlar ve Kimyasal Türler Arası Etkileşimler
  • TYT Biyoloji: Canlıların Sınıflandırılması, Kalıtım, Hücre Bölünmeleri ve Üreme
  • TYT Coğrafya: Nüfus ve Yerleşme, İklim Bilgisi, İç ve Dış Kuvvetler konuları
  • TYT Tarih: Milli Mücadele, Türklerin İslamiyet’i Kabulü ve İlk Türk İslam Devletleri ile İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası
  • TYT Din Kültürü: Vahiy ve Akıl, Bilgi ve İnanç, Gençlik ve Değerler konuları
  • TYT Felsefe: Ahlak Felsefesi, Felsefenin Konusu ve Bilgi Felsefesi konuları

TYT için Hangi Derslere Ağırlık Verilmeli?

TYT için ağırlık vermeniz gereken dersler bölüme göre değişir ve şöyledir:
  • Eşit ağırlık bölümü için: Türkçe, Matematik, Tarih, Din Kültürü/Felsefe, Coğrafya
  • Sayısal bölümü için: Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji
  • Sözel bölümü için: Türkçe, Coğrafya, Tarih, Felsefe/Din Kültürü

TYT çalışmak için öğrencinin sorumlu olduğu tüm derslere çalışması önemlidir ve diğer derslere çalışarak netleri arttırmak mümkündür. Fakat öğrencinin TYT çalışırken tercih yapacağı bölüme yönelik derslere ağırlık vermesi daha mantıklıdır çünkü puanlar buna göre hesaplanır.

TYT Hangi Sınıf Ağırlıklı?

TYT konuları 9. ve 10. sınıf ağırlıklıdır. TYT soruları daha çok yorum becerisini ölçmeye yöneliktir, TYT'de öğrencinin okuduğunu anlayıp anlamadığı ölçülür.

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat