Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
Kategorilerimiz
06 EKİM 23
Devamını Oku

27 EYLÜL 23
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
Blog YazarıBlog Tarihi 11-09-2022

Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Ders çalışma programı hazırlamak; TYT, AYT gibi sınavlara hazırlanan bütün öğrencileri ilgilendiren bir konudur. Sınavın içeriği fark etmeksizin öğrencinin istediği puanı alması için düzenli olarak ders çalışması gerekir. Düzenli ders çalışma alışkanlığı ve motivasyonu, ders çalışma programı ile kazanılabilir. Bu yazımızda sizler için verimli bir ders çalışma programı hazırlama ile ilgili bazı ipuçlarını paylaşıyoruz. Eğer siz de YKS hazırlık aşamasındaysanız iyi bir ders çalışma programı oluşturmak için birazdan bahsedeceğimiz kriterleri göz önünde bulundurabilirsiniz.

Verimli Bir Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Verimli bir ders çalışma programı hazırlamak için şunları yapabilirsiniz:

  1. Neden programa ihtiyacınız olduğunu keşfedin.
  2. Hedefinizi belirleyin.
  3. Haftalık, aylık ve yıllık programlar oluşturun.
  4. Ödül ve ceza sistemi geliştirin.
  5. Çalışma zamanını doğru ayarlayın.
  6. Deadline belirleyin.
  7. Programa uyku saatlerini ekleyin.
  8. Ders çalışma programında sosyalleşme için zaman ayırın.
  9. Arkadaşlarınızın çalışma programlarını inceleyin.
  10. Ders çalışma disiplini edinin.

1. Neden Programa İhtiyacınız Olduğunu Keşfedin

ders programı ihtiyaç belirleme

Verimli bir ders çalışma programı hazırlamak için ilk olarak neden bir program hazırlamanız gerektiğini fark edin. EğerTYT çalışmakiçin ders programı hazırlayacaksanızTYT konularını ve soru dağılımınıinceleyin. EğerAYT çalışmakiçin ders programı oluşturmak istiyorsanızAYT konularına ve soru dağılımınagöz atın.

Amacınızı fark ettiğinizde hangi derslere ve konulara öncelik vermeniz gerektiğini fark edebilirsiniz. Böylece daha iyi bir ders çalışma programı hazırlamak mümkün hale gelir.

2. Hedefinizi Belirleyin

ders programı hedef belirleme

İyi bir ders çalışma programı hazırlamak için kendinize hedef belirlemeniz gerekir. TYT’de 80 net yapmak, AYT Edebiyat netlerinizi 20’ye çıkarmak gibi hedefler belirleyin. Kazanmak istediğiniz üniversite ya da bölüm de bir hedef olabilir.

Hedefinizi belirlerken sınava ne kadar süre kaldığını göz önünde bulundurun ve ders çalışma planınızı buna göre oluşturun. Hedef belirleme aşamasında gerçekçi olmaya da özen gösterin. Örneğin TYT Matematik dersinde hiç temeliniz yoksa bir anda 35 net yapmanız mümkün olmayacaktır. Başta kendinize 10 net yapma hedefi koyun, bu hedefe ulaştıktan sonra daha büyük bir hedef belirleyin ve bu hedefe ulaşmaya çalışın. Ders çalışma programınızı yeni hedeflerinize göre revize edin.

3. Haftalık, Aylık ve Yıllık Programlar Oluşturun

haftalık aylık yıllık ders programı

Verimli ders çalışmanın anahtarlarından biri çalışma programını haftalık, aylık ve yıllık olarak hazırlamaktır. Örneğin haftalık ders çalışma programına çalışacağınız konuları, o hafta çözmeniz gereken soru sayısını ve o hafta işlenen derslere ilişkin konu tekrarlarını ekleyebilirsiniz.

Aylık ders çalışma programınıza o ay içerisinde öğrendiğiniz konulardan test çözme ve bu konuları kısaca tekrar etme şeklinde rutinler ekleyebilirsiniz. Yıllık ders çalışma programınızı ise o yıl boyunca çalışacağınız bütün konulara göre konu çalışma ve soru çözümü etkinlikleri ekleyerek şekillendirebilirsiniz.

4. Ödül ve Ceza Sistemi Geliştirin

ödül ve ceza

İyi bir ders çalışma programı hazırlamak için belirlediğiniz hedeflere ulaştığınızda kendinize ödül verebilir ancak hedefleri zamanında gerçekleştiremediğinizde ceza sistemini kullanabilirsiniz. Ödül olarak sevdiğiniz bir aktiviteyi yapma, 2 saat fazladan mola verme, hafta sonu arkadaşlarınızla buluşma gibi etkinlikleri kullanabilirsiniz.

Ceza sisteminde ise sizi sevdiğiniz bir şeyden mahrum bırakacak etkinlikleri devreye sokabilirsiniz. Örneğin 1 hafta boyunca sosyal medya kullanmamak, 1 hafta boyunca oyun oynamamak gibi cezaları hedefe ulaşamadığınız zamanlarda kullanabilirsiniz.

5. Çalışma Zamanını Doğru Ayarlayın

Verimli bir ders çalışma programı hazırlamak için çalışma zamanını doğru belirleyin. Örneğin akşam ders çalışmak sizin için daha verimliyse programınızı buna göre ayarlayabilirsiniz. Ya da hafta içi gündüz okula ve hafta sonu dershaneye gidiyorsanız çalışma zamanınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.

6. Deadline Belirleyin

ders programı deadline belirleme

Kendinize belirlediğiniz hedeflere ulaşmak için bir deadline (son teslim tarihi) belirleyin. Örneğin AYT Coğrafya dersinde Türkiye'de Ekonomi konusunu bitirmek için kendinize 2 gün ayırdıysanız bu 2 gün içerisinde konuyu tamamen öğrenmeye gayret edin.

Deadline belirlemek, hem daha hızlı ders çalışmanızı hem de ders çalışma motivasyonu kazanmanızı sağlar. Bu yüzden büyük ya da küçük olması fark etmeksizin her türlü hedefiniz için kendinize bir deadline belirleyerek ders çalışma programınızı daha verimli ve sistemli hale getirebilirsiniz.

7. Programa Uyku Saatlerini Ekleyin

İyi bir ders çalışma programı, yalnızca öğreneceğiniz dersleri içeren bir plan olmamalıdır. Örneğin gece kaçta uyuyorsanız ders planınızı buna göre belirlemelisiniz. Örneğin gece ders çalışmak sizin için daha verimli oluyorsa programınızı gündüz uyuyup gece ders çalışacak şekilde düzenleyebilirsiniz.

8. Ders Çalışma Programında Sosyalleşme için Zaman Ayırın

Verimli bir ders çalışma programı, içerisinde sosyalleşmek için yapılacak etkinlikleri de içerir. Sürekli ders çalışmak hayattan geri kalmanıza yol açar ve bir süre sonra ders çalışma motivasyonunuzu da düşürür. Bu yüzden ders çalışma programınızda sosyalleşmek için de vakit ayırmalısınız. Ancak bu noktada sosyalleşmeye ve ders çalışmaya ayrılan vakit arasında denge kurmanızda yarar vardır.

9. Arkadaşlarınızın Çalışma Programlarını İnceleyin

İyi bir ders çalışma programı hazırlamak için notları yüksek olan arkadaşlarınızın nasıl program hazırladığını inceleyebilirsiniz. Bu programları inceledikten sonra size uygun olanı örnek alıp kendi seviyenizi de göz önünde bulundurarak ders planınızı hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada rehber öğretmeninizden destek alabilirsiniz. Böylece başarılı bir öğrencinin uyguladığı taktikleri uygulayarak siz de başarılı olma yolunda önemli bir adım atmış olursunuz.

10. Ders Çalışma Disiplini Edinin

ders programı çalışma disiplini

Ders çalışma programı hazırlamak, hedeflerinize ulaşmak için yapılması gereken ilk eylem olsa da tek başına yeterli değildir. Hazırladığınız ders planına düzenli bir şekilde uymanız gerekir. Hatta ders programı ile çalışmayı bir alışkanlık haline getirmek için hedeflere ulaştıkça kendinize ödüller verebilirsiniz. Bu sayede ders programına uyarak çalışmayı disiplinli hale getirebilirsiniz.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey, ders programına birebir uymaktan vazgeçmektir. Örneğin programda bir konuyu 1 hafta içerisinde bitirme hedefi yazıyor ancak siz daha kısa sürede öğrendiyseniz ders planını güncelleyebilirsiniz. Benzer şekilde sınava hazırlık döneminizde müfredata eklenen ya da müfredattan çıkarılan konular olduysa ders çalışma programınızı revize edebilirsiniz.

Ders Çalışma Programı Hazırlanırken Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Ders çalışma programı hazırlanırken sık yapılan hatalar şunlardır:

  • Mükemmeliyetçi olmak
  • Hedef belirlemeden ders planı hazırlamak
  • Ders programında dinlenmek için vakit ayırmamak
  • Ders çalışma programına müfredata yeni eklenen konuları koymamak
  • Ders çalışma programında molalar için zaman ayırmamak
  • Ders çalışma motivasyonu kazanmak için program hazırlamak
  • YKS konuları ve soru dağılımınıbilmeden çalışma planı oluşturmak
  • Ders çalışma programını rehber öğretmene hazırlatmak
  • Ders çalışma programına birebir uymak zorunda hissetmek
  • Ders programını güncellememek

Ders çalışma programı hazırlamadan önce mutlaka yukarıda sıraladığımız hataları yapıp yapmadığınızı kontrol edin. Hatalarınızı gözden geçirdikten sonra iyi bir ders çalışma programı hazırlamak sizin için daha kolay hale gelecektir.

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat