AYT Nasıl Çalışılır?
AYT çalışmak için ilk olarak AYT konularına yönelik bir ders planı oluşturun. Planınıza sadık kalarak ilerleyin ve gereken durumlarda ders programınızı revize edin. Bütün AYT konularını tam bir şekilde öğrenmeye çalışın ve bilgileri pratik etmek için soru çözün.
AYT çalışmak için uygulayabileceğiniz yöntemler yukarıda sıraladıklarımızla sınırlı değildir. AYT netlerinizi arttırmak ve hatta AYT’yi fullemek istiyorsanız aşağıda sizin için hazırladığımız rehberi inceleyerek hedefinizi gerçekleştirebilirsiniz.
AYT Konularına Nasıl Çalışılır?
AYT konularına çalışmak için şunlar yapılmalıdır:
- AYT konularına göre bir ders planı hazırlayın.
- AYT konularına mantığını öğrenecek şekilde çalışın.
- Zihin haritası yönteminden faydalanın.
- Farklı kaynaklardan soru çözün.
- AYT çıkmış soruları inceleyin.
- AYT denemeleri çözün.
- Soru çözerken turlama yöntemini kullanın.
- Her ders için konu tekrarı yapın.
1. AYT Konularına Göre Bir Ders Planı Hazırlayın
AYT çalışmak için öncelikle bir ders planı hazırlamalısınız. Ders planını oluştururken AYT konuları ve soru dağılımı tablosunu baz alabilirsiniz. Bu tabloya bakarak en çok çıkan konuları görebilir ve bu konulara daha çok çalışacak şekilde bir ders programı hazırlayabilirsiniz.
Hazırladığınız ders programına göre ilerlemek bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Programı duruma göre revize edebilirsiniz fakat genel olarak oluşturduğunuz programa göre ilerlemenizde yarar vardır.
2. AYT Konularına Mantığını Öğrenecek Şekilde Çalışın
AYT çalışmak için ders programı hazırladıktan sonra ilk olarak AYT konularını öğrenmeniz gerekir. Bu noktada AYT konularına mantığını öğrenecek şekilde çalışmak önemlidir. Aksi durumda denemelerde ya da testlerde karşınıza çıkan farklı soru tiplerinde başarılı olmanız pek mümkün olmayacaktır. Bu yüzden her dersi günlük yaşamla ilişkilendirerek öğrenmeye çalışın ve dersin neden öğrenilmesi gerektiğini fark edin.
3. Zihin Haritası Yönteminden Faydalanın
Zihin haritası yöntemi ile karmaşık konuları daha kolay hale getirebilirsiniz. Özellikle Coğrafya, Tarih, Biyoloji, Edebiyat gibi derslerde zihin haritası tekniğini kullanarak öğrenmeyi kolaylaştırabilirsiniz.
Özellikle sözel derslerde zihin haritası yönteminden yararlanmak, sizi rakiplerinizden bir adım öne taşıyacaktır. Çünkü sözel derslerde birçok konu birbiriyle ilişkilidir ve konuları bir tablo ya da şekil üzerinde çizerek çalışmak konunun akılda kalmasını kolaylaştırır.
4. Farklı Kaynaklardan Soru Çözün
AYT konularını bitirdikçe farklı kaynaklardan soru çözerek çalıştığınız konuyla ilgili soru çeşitlerinin neler olduğunu öğrenin. Tek bir test kitabına bağımlı kalmayın ve farklı kaynakların nasıl sorular sorduğunu görmeye çalışın. Bu noktada müfredata uygun soru hazırlayan AYT test kitaplarını kullanmanızda yarar vardır.
5. AYT Çıkmış Soruları İnceleyin
AYT çalışma sürecinde çıkmış sorulara bakmak da önemlidir. AYT çıkmış soruları inceleyerek ÖSYM’nin soru hazırlama mantığını keşfetmiş olursunuz. Böylece hem yeni nesil sorulara aşina olursunuz hem de sınav sırasında soruları çözerken daha rahat ilerlersiniz.
6. AYT Denemeleri Çözün
Bütün AYT konularına çalışıp soru çözümü yaptıktan sonra AYT denemeleri çözmeye başlayın.Alan Yeterlilik Testi’ne yaklaşık 1-2 ay kala AYT denemeleri çözebilirsiniz. Böylece eksik olduğunuz dersleri ve konuları görüp sınava daha etkin bir şekilde hazırlanmış olursunuz.
7. Soru Çözerken Turlama Yöntemini Kullanın
İster AYT testleri çözün ister AYT denemeleri çözün fark etmez, soru çözerken turlama tekniği kullanmaya dikkat edin. Turlama tekniği, süre tutarak yapılır ve süreyi etkin kullanmak için uygulanan bir yöntemdir. Yapamadığınız sorulara takılmadan başka sorulara geçerek turlama tekniğini uygulayabilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak AYT netlerinizi arttırabilir ve sınavda istediğiniz başarıya kolayca ulaşabilirsiniz.
8. Her Ders için Konu Tekrarı Yapın
AYT çalışırken her ders için konu tekrarı yapmaya özen gösterin. Özellikle deneme çözdükten sonra eğer bilgi eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız konu tekrarı yapmaya çalışın. Ayrıca düzenli aralıklarla notlarınızı gözden geçirin ve en gerekli detayları ya da sürekli unuttuğunuz noktaları tekrar edin.
AYT Nasıl Fullenir?
AYT’yi fullemek için AYT konularını mantığını anlayacak biçimde öğrenin, düzenli konu tekrarı yapıp soru çözün. Soru çözümünün ardından yapamadıklarınızın nasıl çözüldüğünü öğrenin ve bu soruları bir yere kaydedin. Özellikle sözel derslerde zihin haritalarından yararlanmak öğrenmeyi kolaylaştırır ve bilginin hafızada daha uzun süre kalmasını sağlar.
"AYT nasıl halledilir" diye merak eden öğrencilerin ilk olarak AYT konularını eksiksiz bir şekilde öğrenmesi ve bol bol soru çözmesi gerekir. AYT konularını öğrenirken derslerin mantığı anlaşılmaya çalışılmalıdır ve soru çözümünde süre tutulmalıdır.
AYT Netleri Nasıl Arttırılır?
AYT konularını eksiksiz şekilde öğrenip bol soru çözümü yaparak ve çözülemeyen soruları öğrenerek AYT netlerini arttırmak mümkün. AYT netlerini arttırmak için deneme çözebilir ve hangi seviyede olduğunuzu keşfedebilirsiniz. Eğer bilgi eksikliğinden ötürü AYT denemelerinde netleriniz yüksek olmuyorsa konu tekrarı ile bu sorunu halledebilirsiniz.
Evde AYT Nasıl Çalışılır?
Evde AYT çalışmak için konu anlatımı kitaplarından, soru bankalarından ve soru çözümü videolarından faydalanabilirsiniz. Evde AYT çalışmak için en iyi yöntemlerden biri de online AYT hazırlık kursları almaktır.
Online AYT hazırlık kursları, kendi bölümünüze göre hazırlanmıştır. ÖrneğinAYT Eşit Ağırlık Paketi,AYT Sözel Paketi,AYT Sayısal Paketigibi kendi bölümünüze uygun olan kurs paketini satın alabilirsiniz. Yalnızca AYT derslerine özel hazırlanan kurslara da kaydolabilirsiniz.
Online AYT hazırlık kursları sayesinde hem kendi öğrenme stilinize hem de öğrenme hızınıza uygun olarak konu çalışabilirsiniz. Böylece YKS hedeflerinize kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
AYT Dersleri Nelerdir?
AYT dersleri şunlardır:
- Geometri
- Felsefe
- Fizik
- Sosyoloji
- Matematik
- Biyoloji
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Psikoloji
- Kimya
- Mantık
- Tarih
- Coğrafya
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
AYT Konuları Hangi Sırayla Çalışılmalı?
AYT konuları, her dersin en temel konusundan başlanarak çalışılmalıdır. Genellikle en sonda bulunan konular daha zordur ve bu konuları öğrenmek için önce ilk konuları öğrenip temeli sağlamlaştırmak gerekir.
Örneğin AYT Matematik çalışmaya polinomlar konusundan, AYT Edebiyat çalışmaya dil ve iletişim konusundan başlayabilir; AYT Coğrafya çalışmaya biyoçeşitlilik konusundan, AYT Fizik çalışmaya ise vektörler konusundan başlayabilirsiniz.
AYT’ye Ne Zaman Başlamalı?
AYT çalışmaya ocak ayında başlamak uygun olacaktır. TYT konuları azalmaya başladığında AYT konularını öğrenmeye başlayabilirsiniz.
AYT konuları daha çok 11. ve 12. sınıf konularını içerir. AYT konularını kolayca bitirmek için 11. ve 12. sınıftayken bu konuları en iyi şekilde öğrenmeye çalışın. AYT hazırlık sürecine girdiğinizde konuları önceden öğrendiğiniz için daha hızlı bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
AYT Konuları Ne Kadar Sürede Biter?
AYT konuları ortalama 5 ay ile 6 ay arasında biter. AYT konularını hızlı bitirmek için 11. ve 12. sınıf döneminde AYT konuları öğrenilmelidir. Böylece AYT hazırlık aşamasında öğrenci süre sıkıntısı yaşamaz.
AYT mi Daha Önemli TYT mi?
Dört yıllık lisans bölümü kazanmak isteyen öğrenciler için AYT puanı daha önemlidir ancak iki yıllık ön lisans bölümü kazanmak isteyenler için TYT puanı daha önemlidir.
YKS’de AYT %60 oranında önemliyken TYT %40 oranında önemlidir. Dolayısıyla sözel, sayısal veya eşit ağırlık bölümü fark etmeksizin üniversitede lisans bölümü okumak isteyen öğrenciler için AYT daha önemli olmaktadır. Bu gruptaki öğrenciler TYT’de düşük puan alsa bile sıkı bir şekilde AYT çalışarak puanlarını yükseltebilir.
AYT Sonucu Puan Düşürür mü?
Hayır, AYT sonucu puan düşürmez ve TYT puanını da etkilemez. Hatta üniversitelerin dört yıllık lisans bölümlerini kazanmak isteyen kişiler için AYT puanının yüksek olması daha önemlidir.
TYT’ye Girenler AYT’ye Girmezse Ne Olur?
TYT’ye girenler AYT’ye girmediğinde yalnızca iki yıllık ön lisans bölümlerini tercih edebilirler. Ancak dört yıllık üniversite bölümlerine yerleşmek için mutlaka AYT sözel, eşit ağırlık, sayısal ya da dil testlerinden birine girilmelidir.