OBP Nedir? OBP Puanı Hesaplama
Kategorilerimiz
06 EKİM 23
Devamını Oku

27 EYLÜL 23
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

OBP Nedir? OBP Puanı Hesaplama
Blog Yazarı Serap ILGINBlog Tarihi 09-10-2022

OBP Nedir? OBP Puanı Hesaplama

OBP, yani ortaöğretim başarı puanı, liseden mezun olacak öğrencilerin okulda yapılan sınavlarda aldığı puanlara göre belirlenen bir başarı puanıdır. OBP, kısaca okul puanı şeklinde de ifade edilir.

OBP, öğrencinin okuldaki derslerde ne kadar başarılı olduğunu gösterir ve TYT ile AYT’de yani YKS’de kullanılır. OBP, YKS’de öğrencilerin puanının artmasını sağlayan bir etken olduğu için önemlidir.

OBP Açılımı Nedir?

OBP açılımı, ortaoöğretim başarı puanı şeklindedir. OBP, liseden mezun olan kişilerin okul derslerinde ne kadar başarılı olduğunu göstermektedir.

OBP Puanı Nedir?

OBP puanı, liseden yani bir ortaöğretim kurumundan mezun olacak öğrencilerin okulda yapılan sınavlarda ne ölçüde başarı elde ettiğini gösteren bir puandır. OBP puanı kısaca okul puanı olarak bilinmektedir. 

OBP puanı, üniversite tercihlerinde kullanılır. Öğrenciler okul derslerinde ne kadar başarılı olursa o kadar yüksek bir OBP puanı elde eder. BöyleceYükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS)elde edilen başarı sıralaması da o kadar yükselir. OBP, öğrencinin TYT ve/veya AYT’de aldığı puana eklenir ve başarı sıralamasını arttırır. OBP puanının yüksek olması öğrencinin hedefine ulaşmasında büyük rol oynar.

OBP puanı 100 tam puan üzerinden hesaplanıp 5 ile çarpıldığı için en az 250 ve en fazla 500 puan olabilir. OBP puanı diploma notuna göre belirlenir.

OBP, önceki yıllarda okulun genel başarısı baz alınarak hesaplanıyordu ancak yeni bir düzenleme ile bu uygulama kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte OBP hesaplanırken yalnızca öğrencinin kişisel başarısı üzerinden değerlendirme yapılacak.

Ek Puanlı OBP Nedir?

Ek puanlı OBP; anadolu imam hatip liseleri, meslek liseleri ve güzel sanatlar liselerinde öğrenim gören öğrencilerin OBP puanına ek olarak üniversiteye girişte aldığı puandır.

Ek puanlı OBP, liseden mezun olan her öğrenciye verilmez. Ek puanlı OBP; yalnızca meslek lisesi, imam hatip lisesi, güzel sanatlar ve spor lisesinde eğitim gören öğrencilere ilgili üniversite bölümlerini tercih edecekleri zaman verilir. Burada öğrencinin ek puanlı OBP’yi kullanmak için meslek lisesinde eğitim aldığı alan ile ilgili bir üniversite bölümünü seçmeye dikkat etmesi gerekir.

Örneğin anadolu imam hatip lisesinden mezun olan bir öğrenci, üniversitede ön lisans eğitimi veren İlahiyat Bölümü’nü tercih etmek istiyorsa ek puanlı OBP puanına sahip olabilir, böylece bu bölümlere yerleşme olasılığı yükselmiş olur.

30 Mart 2012 öncesinde meslek lisesinden mezun olan öğrenciler hem lisans hem de ön lisans programlarına yerleşirken ek puanlı OBP puanını kullanabiliyordu. Ancak 30 Mart 2012 tarihinden sonra meslek lisesine kayıtlı olan öğrenciler ek puanlı OBP’yi sadece ön lisans bölümlerine yerleştirilirken kullanmaya başladı.

Kırık OBP Nedir?

Kırık OBP, bir yıl sınava girip tercih yapan ve bir bölüme yerleşen öğrencilerin ertesi yıl tekrar sınava girdiğinde ortaöğretim başarı puanının düşmesidir. Kırık OBP, bir yıl sınava girilmediği zaman düzelir ve kişi ilk OBP puanını tekrar kullanabilir.

Kırık OBP puanı, öğrencinin bir önceki yıla göre okul puanının daha düşük olması demektir. Kırık OBP’de okul başarı puanı önceki senenin yarısı kadar düşer. Örneğin önceki yıl OBP’si 300 olan bir öğrenci bir bölümü kazanıp ikinci sene tekrar YKS’ye girdiğinde OBP’si 150’ye düşer. Kırık OBP, ikinci yıl sınava giren öğrencilerin hedefine ulaşmasını zorlaştırdığı için istenmeyen bir durumdur. Hatta bu yüzdenmezuna kalmak, birçok öğrenci tarafından kırık OBP puanından ötürü dezavantajlı bir seçenek olarak değerlendirilir.

OBP Puanı Nasıl Hesaplanır?

OBP puanı şu şekilde hesaplanır:

  • Öğrencinin diploma notu 5 ile çarpılarak OBP puanı elde edilir.
  • Diploma notu en az 50 ve en çok 100 puan olacak şekilde OBP hesaplaması yapılır.
  • Diploma notu 50’den az olan öğrencilerin de notu 50 olarak kabul edilir.
  • Örneğin diploma notu 50 olan birinin OBP puanı 250, 100 olan birinin OBP puanı ise 500 olur.
  • OBP puanı belirlendikten sonra 0,12 katsayısı ile çarpılır.
  • Elde edilen sonuç öğrencinin yerleştirme puanına eklenerek üniversite tercihlerinde kullanılır.

OBP Neden Önemlidir?

OBP, öğrencinin istediği üniversiteyi kazanması noktasında önemlidir çünkü OBP puanı ile YKS’de elde edilen başarı sıralaması yükselir.

OBP kısaca okul başarı puanı olarak tanımlanır veTemel Yeterlilik Testi (TYT)ve/veyaAlan Yeterlilik Testleri’nde (AYT)alınan puana eklendiği için önemlidir. OBP puanı üniversite tercihinde kullanılacak yerleşme puanına eklendiğinden puanın artmasını sağlar, puan yükselince başarı sıralaması da artar. Böylece öğrenci, daha yüksek puan ve başarı sıralaması isteyen bölümlere yerleşme şansı yakalar. Dolayısıyla öğrencilerin YKS’ye hazırlanırken bir yandan okul derslerini de ihmal etmemesi gerekir.

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat