YKS Nedir? YKS Sınavı Ne Demek?
YKS Nedir? YKS Sınavı Ne Demek?
Blog Yazarı Görkem HASGÜLBlog Tarihi 04-09-2022

YKS Nedir? YKS Sınavı Ne Demek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018 senesinden bu yana öğrencilerin yükseköğretim programlarına yani üniversitelere girebilmesi için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan sınav türüdür.

YKS üç farklı oturumdan oluşur. Bu üç oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT)’dir.

YKS Açılımı Nedir?

YKS açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak geçmektedir.

YKS toplamda üç farklı sınavdan oluşur. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT)’dir. Temel Yeterlilik Testi (TYT) öğrencilerin lise öğrenimi boyunca edindikleri temel bilgileri test etmektedir. 

YKS’nin ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT)’dir. Alan Yeterlilik Testi’nde öğrenciler seçtikleri alan özelinde (sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil) soruları cevaplar.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın üçüncü oturumu ise Yabancı Dil Testi (YDT)’dir. Yabancı Dil Testi (YDT), alan seçimleri dil öğreniminden yana olan öğrencilerin dil ve anlam bilgisini ölçer.

YKS’de Hangi Sınavlar Bulunur?

YKS sınavları şunlardır:

  1. Temel Yeterlilik Testi (TYT)
  2. Alan Yeterlilik Testi (AYT)
  3. Yabancı Dil Testi (YDT)

1. Temel Yeterlilik Testi (TYT)

Temel Yeterlilik Testi (TYT); Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın ilk oturumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan sınav türüdür.

Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Matematik soruları bulunmaktadır. Temel Yeterlilik Testi (TYT), üniversite okumak isteyen her öğrenci için zorunlu bir sınav türüdür. Temel Yeterlilik Testi (TYT) toplam 120 sorudan oluşur ve adayların lise öğreniminde gördükleri bilgileri test eder.

2. Alan Yeterlilik Testi (AYT)

Alan Yeterlilik Testi (AYT); Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın ikinci oturumu olarak uygulanan sınav türüdür. 

Alan Yeterlilik Testi (AYT), yükseköğretim kurumlarında (üniversite) dört yıl ve üzeri eğitim veren bölümlere girmek isteyen öğrencilerin girmesi zorunlu olan sınavdır.

AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Fen Bilimleri ve Matematik testleri yer alır. Alan Yeterlilik Testi (AYT) toplamda 160 sorudan meydana gelir.

3. Yabancı Dil Testi (YDT)

Yabancı Dil Testi (YDT), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın üçüncü ve son aşamasında uygulanan bir sınav türüdür.

Yabancı Dil Testi (YDT) lise öğrenimi esnasında dil bölümünde okumak isteyen öğrencilere yönelik uygulanır. Yabancı Dil Testi (YDT)’nde ilgili yabancı dile ait 80 adet soru yer almaktadır. YDT; Almanca, Farsça, İngilizce, Rusça ve Arapça dillerinde uygulanmaktadır. 

 

 

YKS Soru Dağımları Nasıldır?

YKS soru dağımları TYT ve AYT olmak üzere iki şekildedir.

TYT'de toplam 120 adet soru bulunmaktadır ve TYT soru dağılımları ise şu şekildedir:

  1. Türkçe 40 soru
  2. Sosyal bilimler 20 soru
  3. Matematik 40 soru
  4. Fen bilimleri 20 soru

AYT'de toplamda 140 adet soru bulunmaktadır ve AYT soru dağımları şu şekildedir:

  1. Sosyal bilimler 1 40 soru
  2. Sosyal bilim 2 40 soru
  3. Matematik 40 soru
  4. Fen bilimleri 40 soru

YKS Başvurusu Nasıl Yapılır?

YKS başvurusu yapabilmek için aday öğrencinin bizzat ÖSYM üzerinden işlem yapması gerekmektedir. Üniversite eğitimi almak isteyen aday öğrenciler, ÖSYM’nin mobil uygulaması ya da web sitesi üzerinden başvuru yapabilir. Bunun haricinde fiziki olarak ÖSYM başvuru merkezlerinden de YKS için başvurusu yapabilmektedirler.

YKS Başvuru Ücretleri Ne Kadar?

2023 yılı YKS başvuru ücretleri henüz belirlenmemiştir. Ancak 2022-YKS kılavuzuna göre her bir sınav için sınav ücreti 115 TL olarak belirlenmişti. YKS geç başvuru ücreti ise yüzde 50 artırımla oturum başına 172,5 TL olmuştu.

2023 YKS başvuru ücretlerinin ise yine her bir sınav için ortalama 250 TL olması beklenmektedir.

YKS Başvuru Ücreti Nasıl Yatırılır?

2023 yılı YKS’ye başvuran aday öğrenciler girecekleri oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzun son sayfasında yazan bankalardan herhangi birine yatırabilir. Ayrıca ÖSYM’nin internet sayfasında bulunan “Ödemeler” kısmından kredi kartı ve banka kartı ile de ödeme yapabilmektedir.

Fiziki olarak bankaya giderek ücret yatırmak isteyen öğrenciler ise banka görevlisine başvuru esnasında bildirdikleri T.C. kimlik numarasını söyleyerek ilgili sınav başvuru ücretini yatırabilir.

YKS Nasıl Çalışılır?

YKS çalışmak için öğrenci önce sınava hangi bölümden gireceğini belirlemelidir ve buna göre kendine bir ders çalışma programı oluşturmalıdır. Ders programı oluşturulurken YKS konuları ve soru dağılımı tablosu incelenebilir. Düzenli ders çalışıp konu tekrarı yaparak ve soru çözerek YKS'ye çalışmak mümkündür.

YKS konularına çalışırken dersleri ezberlemeden öğrenmeye ve mantığını anlamaya dikkat etmek gerekir. Bütün YKS konuları öğrenildikten sonra YKS denemeleri çözülmelidir. YKS denemeleri süre tutularak çözülmelidir, bu esnada turlama tekniği kullanılmalıdır ve denemede çözülemeyen soruların nasıl çözüleceği araştırılmalıdır. Öğrenci YKS denemesi sonucunda bilgi eksikliği yaşadığı konuların hangileri olduğunu öğrenir ve bu konuları çalışarak netlerini yükseltebilir. 

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat