Sınavlarda En Sık Yapılan Hatalar
Kategorilerimiz
06 EKİM 23
Devamını Oku

27 EYLÜL 23
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

Sınavlarda En Sık Yapılan Hatalar
Blog Yazarı Serap ILGINBlog Tarihi 25-09-2022

Sınavlarda En Sık Yapılan Hatalar

Sınavlarda en sık yapılan hatalar, öğrencinin TYT ve AYT gibi önemli sınavlara girmeden önce bilgi sahibi olup dikkat etmesi gereken bir konudur. Öğrenci sınava hazırlık sürecindeyken sınavlarda en sık yapılan hatalar hakkında bilgi alarak bilinçlenmiş olur ve hata yapma olasılığını düşürür. Siz de bu yıl YKS’ye girecekseniz sınavlarda en sık yapılan hatalar hakkında bilgi alarak bu hatalara dikkat edebilir ve sınavda istediğiniz başarıya ulaşabilirsiniz. 

Sınavlarda En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?

Sınavlarda en çok yapılan hatalar şunlardır:

  1. Soruyu hızlı okumak
  2. Kaydırma yapmak
  3. Yanlış şıkkı işaretlemek
  4. Odağı kaybetmek
  5. Yakın cevapları karıştırmak
  6. Kaygı düzeyini yönetememek
  7. Anlaşılmayan sorulara şans vermemek
  8. Soruyu boş bırakmaktan çekinmek

1. Soruyu Hızlı Okumak

Sınavlarda en çok yapılan hatalar arasında ilk sırada soruyu hızlı okumak yer alır. Özellikle TYT Türkçe Testi’nde öğrenci paragraf sorularını anlamadan hızlı bir şekilde okur. Bu, tamamen vakit kaybıdır. Soruda ilk cümleyi bile anlamadığınız zaman bu cümleyi anlamadan diğer cümleyi okumaya geçmemeniz gerekir. Aksi halde sorunun bütününde anlatılmak istenen düşünceyi kaçırabilir ve yanlış şıkkı işaretleyebilirsiniz.

2. Kaydırma Yapmak

Kaydırma yapmak, öğrencilerin sınavlarda en çok yaptığı hatalar arasında yer alan bir diğer durumdur. Genellikle cevapları optik forma toplu bir şekilde işaretleme durumunda kaydırma yapılır. Bu yüzden kaydırma yapmamak için cevabı buldukça hem kitapçığa hem de optik forma eş zamanlı olarak işaretlemek gerekir.

Bazı öğrenciler cevabı bulur bulmaz optik formda işaretledikleri halde de kaydırma yapabilir. Bu sorunun önüne geçmek için soru sayısını ve cevabı içinizden tekrar ederek doğru seçeneği optik forma işaretlemeye çalışabilirsiniz. Böylece hata yapma ihtimalinizi düşürmüş olursunuz.

3. Yanlış Şıkkı İşaretlemek

Cevap bulunduğu halde yanlış şıkkı işaretlemek de sınavlarda en çok yapılan hatalar arasında yer alır. Genellikle uykusuzluk, aşırı kaygı ve stres durumlarında öğrenci kendini kontrol edemediği için dikkatini kaybeder ve cevabı kitapçıkta doğru işaretlediği halde optik formda yanlış seçeneği işaretler. Bu sorunu yaşamamak için uyku düzenine dikkat etmek ve stres yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak gerekir.

4. Odağı Kaybetmek

Sınavda en sık yapılan hatalar arasında odağını kaybetmek de yer alır. Dikkat dağınıklığının birçok sebebi olabilir. Dışarıdan gelen sesler, sınıftaki diğer öğrencilerin çıkardığı kalem ve sayfa çevirme sesleri, havanın çok sıcak olması gibi birçok etken öğrencinin odağını kaybetmesine neden olabilir. Bu sorunu yaşadığınız zaman gözlerinizi kapatıp derin nefes almanız ve ardından soruyu tekrar okuyup anlamaya çalışmanız gerekir.

5. Yakın Cevapları Karıştırmak

Genellikle Türkçe ve Tarih sorularında cevaplar birbirine yakındır ve öğrenci bu soruları çözerken birbirine yakın şıkları gördüğünde stres yapabilir. Bu durumda eğer emin olmuyorsanız soruyu boş bırakmanız ya da en sona bırakıp sorunun üzerine tekrar düşünmeniz gerekir. Bu noktada sırf daha fazla soru işaretlemek için emin olmadığınız şıkkı işaretlememeye dikkat etmelisiniz.

6. Kaygı Düzeyini Yönetememek

Sınavda en sık yapılan hatalardan bir diğeri kaygı düzeyini kontrol edememektir. Öğrenci dereceye girebilecek bir potansiyele sahip olsa bile kaygı düzeyini yönetemediği zaman hedefine ulaşamayacaktır.

Unutmayın ki orta düzeyde kaygı sizi harekete geçirir ve motive eder ancak yüksek kaygının size bir yararı olmayacaktır. Yüksek kaygı sınavda soruları anlamanızı engelleyecek, yanlış şıkkı işaretlemenize neden olacak ve dikkatinizi toplamanızın önüne geçecektir. Bu yüzden sınavda kaygı seviyesini yönetmeyi öğrenmekte yarar vardır.

7. Anlaşılmayan Sorulara Şans Vermemek

Sınavda en çok yapılan hatalardan biri ise öğrencinin anlamadığı soruyu hemen geçmesidir. Özellikle sınavın başında bu sorun sık yaşanır. Örneğin öğrenci Türkçe Testi’nde karşısına çıkan paragraf sorusunu anlayamaz ve kaygılanıp diğer soruya geçer. O soru da paragraf sorusudur ve telaşlandığı için onu da anlamayıp boş bırakır.

İşte bu sorunu yaşamamak için anlamadığınız soruları hemen geçmeyin, soruyu bir kez daha okuyun ve anlamaya çalışın. Her bir cümleyi iyice anlayarak ilerleyin. Ancak bu sırada fazla vakit kaybetmemeye özen gösterin.

8. Soruyu Boş Bırakmaktan Çekinmek

Bazı öğrenciler soruyu boş bırakmaktansa doğruluğundan emin olmasa da bir seçeneği işaretlemek ister. Bu, sınavlarda en sık yapılan hatalardan biridir ve öğrencinin yaptığı netlerin düşmesine neden olabilir.

Dolayısıyla öğrencinin sınavda doğruluğundan emin olmadığı soruları en sona bırakıp bu soruları tekrar çözmeye çalışması gerekir. Eğer öğrenci soruyu yine çözemiyorsa boş bırakmalıdır.

Sınavda Hataların Önüne Nasıl Geçilir?

Sınavda hataların önüne geçmek için şunlar yapılmalıdır:

  • Sınavda en sık yapılan hatalar hakkında bilinçli olunmalıdır.
  • Sınavda hataların önüne geçmek için sınavdan önce test çözme teknikleri uygulanmalıdır.
  • Sınavdan önce uyku ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir.
  • Sınav kaygısını yönetmek için koçluk ya da rehberlik hizmetinden yararlanılmalıdır.
  • Düzenli olarak deneme sınavı yaparak süreyle soru çözmeye aşina olunmalıdır.
  • Sınavda cevaplar bulundukça optik forma işaretlenmelidir.
  • Cevap işaretlendikten sonra doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Öğrenci emin olmadığı soruları boş bırakıp en son bu sorulara bakmalıdır.
  • Öğrenci yapamadığı sorularla vakit kaybetmemeli veturlama tekniğikullanmalıdır.
  • Öğrenci soruyu anlamak için çaba göstermeli ancak bu sırada zamanı etkin kullanmalıdır.
  • Öğrenci heyecanlandığında derin nefes almalı ve sonra tekrar soruyu anlamaya çalışmalıdır.
  • Sorular hızlı bir şekilde okunmamalı, anlayarak okumaya özen gösterilmelidir.
  • Bütün seçenekler okunduktan sonra cevap işaretlenmelidir.
  • Sınav başarısını arttırmakiçin yapılması gereken uygulamalar yerine getirilmelidir.

Sınavda hataların önüne geçmek için öğrencinin yukarıdaki hususlara dikkat etmesi gerekir. Bu hususları yerine getiren öğrenciler, sınavda daha az hata yapar ve hedeflediği neti yaparak amaçlarını gerçekleştirebilir.

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat