Etkili Test Çözme Teknikleri
Etkili test çözme teknikleri, üniversite sınavına hazırlık sürecindeki öğrencilerin bilmesi gereken bir konudur. Etkili test çözme tekniklerine hakim olan öğrenciler, sınava hazırlık aşamasını daha verimli geçirebilir.
Etkili test çözme tekniklerini sınavdan önce deneyen öğrenciler, sınav sırasında soruları daha kolay çözebilir ve dolayısıyla hedefine daha rahat bir şekilde ulaşır. Siz de YKS’ye girecekseniz etkili test çözme teknikleri hakkında bilgi alarak hedeflediğiniz neti daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Test Çözme Teknikleri Nelerdir?
Test çözme teknikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Konuyu iyi öğrenmek
- Süre tutmak
- Hızlı okumayı geliştirmek
- Soruların mantığını kavramak
- Soruyu tam okumak
- Turlama tekniğini kullanmak
- Yanlış yapılan sorunun çözümünü öğrenmek
- Sayılar testlerde işlemleri kalemle yapmak
- Farklı seviyelerde testler çözmek
- Cevap anahtarına test sonunda bakmak
1. Konuyu İyi Öğrenmek
Sınava hazırlık sürecinde olan bir öğrenciyseniz bol bol soru çözmeniz gerekir. Ancak soru çözümünden önce mutlaka konuyu tam bir şekilde öğrenmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü soru çözümü, bilginin ne kadar öğrenildiğini görmek ve öğrenilenleri pekiştirmek için yapılır. Dolayısıyla konuyu öğrendikten sonra soru çözümüne geçmek, uygulanması gereken etkili test çözme tekniklerinden ilki olarak karşımıza çıkar.
2. Süre Tutmak
Test çözme teknikleri arasında en önemlilerinden biri süre tutarak soru çözmektir. Sayısal ya da sözel olduğu fark etmeksizin bütün derslerde süre tutarak soru çözmek gerekir. Soru çözerken süre tutmak, zaman yönetimi becerisinin gelişmesini sağladığı için önemlidir.
Eğer çalıştığınız konu zorsa ilk etapta süre tutmadan soru çözebilir, bir süre sonra konuyu anladığınızı fark ettiğinizde süre tutarak soru çözmeye başlayabilirsiniz. Özellikle Matematik, Fizik, Kimya gibi sayısal derslerde bu test çözme tekniğini uygulamak işinize yarayacaktır.
3. Hızlı Okumayı Geliştirmek
Özellikle sözel derslerde okuma hızınızın yüksek olması size avantaj sağlayacaktır. Örneğin Türkçe testi çözerken paragraf sorularını hızlı çözmek için hızlı okuyabiliyor olmanız gerekir.
Hızlı okuma becerinizi geliştirmek için hızlı okuma kurslarına katılabilirsiniz. Bu kursta öğrendiklerinizi pratik ederek okuma hızınızı arttırabilirsiniz. Öğrendiklerinizi test çözerken de uygulayarak pekiştirebilir ve soruları daha hızlı bir şekilde yanıtlayıp süre kazanabilirsiniz.
4. Soruların Mantığını Kavramak
Soruların mantığını kavramak, test çözme teknikleri arasında yer alan bir diğer yöntemdir. Her sorunun kendine has bir mantığı vardır. Özellikle Fizik ve Matematik gibi sayısal işlem gerektiren derslerde sorunun ne demek istediğini anlamanız gerekir. Bu derslerde sorunun mantığını anlamak için denklem kurulabilir. Denklem, sorunun ne istediğini daha net bir şekilde görmeyi sağlar. Denklemi çözerek istenen cevabı kolayca bulabilirsiniz.
Ancak sözel derslerde durum daha farklıdır. Örneğin Türkçe dersinde paragraf sorularının mantığı daha farklıdır. Paragraf sorularının mantığı; paragrafın akışını bozan cümleyi bulma, paragrafla uyum sağlayabilecek cümleyi bulma, metnin ana fikrini ve yardımcı düşüncelerini bulma gibi farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Bu soruların mantığını anlamak içinparagraf çözme teknikleriöğrenilmelidir.
5. Soruyu Tam Okumak
Test çözme teknikleri arasında en önemlilerinden biri de soruyu tam okumaktır. Birçok öğrenci acele edip soruyu eksik okuduğu için yanlış şıkkı işaretler. Bu durumu yaşamamak için özellikle soruda altı çizili ifadeye ve soru köküne dikkat etmek gerekir.
Bütün cevaplara bakmadan cevabı işaretlememek önemlidir. Bazen öğrenciler tüm cevapları okurken soru kökünü eksik okuduğunu fark edebilir. Dolayısıyla soruda yazan bütün ifadeleri dikkatli bir şekilde okumanız gerekir.
6. Turlama Tekniğini Kullanmak
Etkili test çözme teknikleri denildiğinde akla gelen en popüler yöntem, turlama tekniğidir.Turlama tekniğini uygulamakiçin yapılamayan sorular, başına bir işaret koyularak en sona bırakılır. Bütün sorular yanıtlandıktan sonra süre kalırsa başına işaret koyulan sorulara bakılır. Bu sorulara bakma sırası da öğrencinin soruyu çözme kapasitesine göre değişir.
Örneğin başında üçgen olan sorular, öğrencinin o sırada aklına gelmediği için sona bıraktığı ve aslında kolaylıkla yanıtlayabileceği sorulardır. Başında dörtgen olan sorular, öğrencinin biraz uğraştığı zaman çözebileceğini düşündüğü sorulardır. Üçgenli sorular çözüldükten sonra başında dörtgen olanlara geçilir. En son süre kalırsa başında daire işareti olan sorulara geçmek gerekir. Daireli sorular ise öğrencinin hiçbir şekilde bilgi sahibi olmadığı ve fikir üretemediği sorulardır.
7. Yanlış Yapılan Sorunun Çözümünü Öğrenmek
Etkili test çözme teknikleri arasında yanlış yapılan sorunun çözümünü öğrenmek de bulunur. Test çözdükten sonraki süreç de öğrenmenin bir parçasıdır. Sözel ya da sayısal bir ders olduğu fark etmeksizin her derste çözemediğiniz soruları çözmeye çalışmanız, kendiniz halledemiyorsanız bilen birine sormanız sizi bir adım öne taşıyacaktır.
Yanlış yaptığınız soruların çözümünü öğrendikten sonra bu soruları bir defterde biriktirin. Aradan belli bir vakit geçtikten sonra bu sorulara geri dönüp tekrar bakın. Eskiden yapamadığınız soruları şimdi çözüp çözemediğinizi test etmek için sorunun çözümünü kapatarak kendiniz çözmeye çalışın. Eğer soruyu yine yapamıyorsanız neden yapamadığınızı öğrenin. Bilgi eksikliğinden ötürü soruyu çözemediyseniz konu tekrarı yapın. Eğer sorunun çözümünü tam bir şekilde anlamadığınızı düşünüyorsanız yeniden çözümünü inceleyin ve anlatımını beğendiğiniz birine bu soruyu sorun.
8. Sayılar Testlerde İşlemleri Kalemle Yapmak
Bazı öğrenciler sayısal testlerde işlemleri direkt aklından yapmaya çalışıp cevabı işaretler. Basit işlemlerde bu taktik uygulanabilir ancak bu yöntem size her zaman hız kazandırmayacaktır. Çünkü sayısal işlemleri kalemle yazarak yapmadığınızda hata yapma olasılığınız daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla etkili test çözme teknikleri arasında yer alan kalemle işlem yapma yöntemini kullanarak sayısal testlerde netlerinizi yükseltebilirsiniz.
9. Farklı Seviyelerde Testler Çözmek
Bir konuyu öğrendikten sonra öncelikle kolay soruların olduğu testleri çözün. Daha sonra orta seviyede soruların olduğu testlere geçin. Zor soruların ve yeni nesil soruların bulunduğu testleri sona bırakın. Konuyu gerçekten tam olarak öğrendiğiniz zaman zor soruların yer aldığı testleri çözmeye başlayabilirsiniz.
Ayrıca sürekli aynı tipte soruların olduğu test kitaplarını çözmeyin. Hep aynı yayınevine bağlı kalmayın, farklı yayınevlerinin çıkardığı soru bankalarını alın ve bunları çözün. Böylece farklı soru tiplerini görürsünüz ve YKS’de sorulan sorularda daha başarılı olabilirsiniz.
10. Cevap Anahtarına Test Sonunda Bakmak
Etkili test çözme teknikleri arasında en önemlilerinden biri ise soruları çözdükten sonra cevap anahtarına bakmaktır. Bazı öğrenciler sorunun cevabından emin olmadığı zaman test bitmediği halde cevap anahtarına bakıp doğru cevabı işaretler. Unutmayın ki gerçek sınavda kimsenin böyle bir imkanı yoktur. Dolayısıyla sınava tam bir şekilde hazırlanmak için test çözerken cevap anahtarına bakmamaya ve testteki bütün sorular bittikten sonra cevapları kontrol etmeye dikkat edilmelidir.
Test Çözerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Test çözerken şunlara dikkat etmek gerekir:
- Test çözerken süre tutmaya özen gösterin.
- Konu çalışmadan test çözmeyin.
- Test çözerken cevap anahtarına bakmayın.
- Test çözerken dikkat dağıtıcı etmenlerin ortamda bulunmamasını sağlayın.
- Test çözerken boş bıraktığınız sorular olduğunda bu sorular için kaygılanmayın, kendinize süreniz olduğunu hatırlatın.
- Test çözerken diğer kişilerin ne yaptığına odaklanmayın, dikkatinizi kendi sınavınıza verin.
- Test çözerken soru kökündeki önemli kısımların altını çizin.
- Test çözerken anlamadığınız soruyu hemen es geçmeyin ancak fazla vakit kaybetmemeye dikkat edin.
Konu Çalıştıktan Sonra Ne Zaman Soru Çözülmeli?
Konu çalıştıktan sonra eğer konunun bütün detayları iyi bir şekilde öğrenildiyse hemen test çözülmelidir. Daha sonra aradan ortalama 1 hafta geçtikten sonra çalışılan konuyla ilgili yeniden soru çözmek gerekebilir.
Konu çalıştıktan sonra o konuyu pratik etmek için bol bol test çözülmelidir. Bir konuyu tam anlamıyla öğrenebilmek için konu çalıştıktan hemen sonra test çözülmelidir. Konunun ne kadar kapsamlı ve zor olduğuna göre değişmekle birlikte ortalama 3 test çözmek gerekir. Aradan yaklaşık 1 hafta geçtikten sonra konu tekrarı yapıp test çözerek bilgileri daha kalıcı hale getirmek mümkündür.