Mezuna Kalmanın Avantajları ve Dezavantajları
Kategorilerimiz
06 EKİM 23
Devamını Oku

27 EYLÜL 23
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

Mezuna Kalmanın Avantajları ve Dezavantajları
Blog YazarıBlog Tarihi 25-09-2022

Mezuna Kalmanın Avantajları ve Dezavantajları

Mezuna kalmanın avantajları ve dezavantajları, YKS puanından memnun olmayan öğrencilerin tercih yapmadan önce araştırdığı konular arasında yer alır. Tercih yapıp bir yeri kazanınca okul puanı düşer. Bu yüzden öğrenciler puanından memnun olmadığı zaman mezuna kalmanın avantajları ve dezavantajlarını araştırarak doğru karar vermeye çalışmalıdır.

Siz de bu yıl TYT ve/veya AYT’ye girdiyseniz ve beklediğiniz sonucu alamadıysanız mezuna kalmanın avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi alarak sınava tekrar hazırlanmaya ilişkin net bir karar verebilirsiniz. Bu yazımızda sizler için hazırladığımız bilgileri rehber alarak kendinize bir yol haritası oluşturabilirsiniz.

Mezuna Kalmanın Avantajları Nelerdir?

Mezuna kalmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Rakiplerden bilgili olmanızı sağlar.
  2. Soru çözmeye daha çok vakit ayırmanıza yardımcı olur.
  3. Okul sınavları engelinden kurtulmanızı sağlar.
  4. Daha özgür ve bireysel olma şansı verir.
  5. YKS’ye hazırlık için daha çok zamana sahip olursunuz.
  6. Hayallerinize ulaşmak için ikinci şans elde edersiniz.
  7. Kendinize daha çok vakit ayırmanıza imkan verir.
  8. Üniversite tercihlerinde daha olgun fikirler geliştirmenizi sağlar.

1. Rakiplerden Bilgili Olmanızı Sağlar

Mezuna kalmanın avantajları arasında ilk sırada rakiplerden bilgili olmayı gösterebiliriz. Mezuna kaldığınız zaman konuları çok iyi öğrenmemiş olsanız bile en azından sınava ilk kez girecek öğrencilere göre derslere daha çok hakim olursunuz.

Örneğin bildiğiniz konuları sadece tekrar edip hiç anlamadığınız konular için daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Böylece YKS’de rakiplerinizden daha avantajlı olursunuz.

2. Soru Çözmeye Daha Çok Vakit Ayırmanıza Yardımcı Olur

Mezuna kaldığınız zaman rakiplerinizden daha bilgili olduğunuz için konu çalışmak çok vaktinizi almayacaktır. Dolayısıyla soru çözmeye ağırlık verip öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. Çözemediğiniz sorular olduğu zaman bunların nasıl çözüleceğini araştırıp konu eksiklerinizi giderebilirsiniz. Ancak arada bildiğiniz konuları tekrar etmeyi ve bu konularla ilgili gözünüzden kaçabilecek detayları öğrenmeyi de ihmal etmeyin.

3. Okul Sınavları Engelinden Kurtulmanızı Sağlar

Mezuna kalmanın avantajları arasında en önemlilerinden biri okul sınavlarından kurtulmaktır. 12. sınıf öğrencileri bir yandan okul derslerine çalışıp bir yandan YKS’ye hazırlanmaya çalışır. Bu süreçte okul dersleri birçok öğrenci tarafından ayak bağı olarak görülür. Fakat mezuna kalan öğrenciler böyle bir sıkıntıya sahip olmadığı için diğerlerine göre daha avantajlı konumdadır.

4. Daha Özgür ve Bireysel Olma Şansı Verir

Mezuna kalmak, öğrencinin daha özgür ve bireysel olmasına yardımcı olur. Çünkü öğrenci gününü kendi rutinine göre planlayabilir, isterse gece ders çalışabilir. Özellikle dershaneye gitmeden evden sınava hazırlanan öğrenciler, diğer rakiplerine kıyasla daha özgür olur.

5. YKS’ye Hazırlık için Daha Çok Zamana Sahip Olursunuz

Mezuna kalan öğrenciler YKS’ye hazırlık için daha fazla zamana sahiptir. Çünkü bitirmeleri gereken ödevleri ve hazırlanmaları gereken okul sınavları artık olmayacaktır. Böylece günün tamamı öğrencinin kendisine kalır ve bu süre iyi bir şekilde planlandığı zaman mezuna kalan öğrenci sınavda rakiplerinden daha avantajlı hale gelir.

6. Hayallerinize Ulaşmak için İkinci Şans Elde Edersiniz

TYT ve/veya AYT’den istediği puanı alamayan, hedeflediği bölümü kazanamayan öğrenciler hayallerini gerçekleştirmek için ikinci bir şansa sahiptir. Bu durum, sınava girdiği ilk sene hayallerine ulaşamayan öğrenciler için bir umut yaratır ve böylece mezuna kalan öğrencilerinders çalışma motivasyonukazanması sağlanır.

7. Kendinize Daha Çok Vakit Ayırmanıza İmkan Verir

Mezuna kalan öğrencilere artık okul dersleri engel olmayacağı için öğrenci dilediği şekilde ders çalışabilir ve günün kalan kısmını kendine ayırabilir. Mezuna kalan öğrencilerYKS’ye çalışma sürecinidaha rahat geçirir ve sosyal aktivitelere daha fazla vakit ayırabilir.

8. Üniversite Tercihlerinde Daha Olgun Fikirler Geliştirmenizi Sağlar

12. sınıfta YKS’ye girip tercih döneminde hangi bölümü ya da üniversiteyi yazması gerektiğine karar veremeyen öğrenciler, mezuna kalıp sınava tekrar hazırlandığında daha olgun fikirlere sahip olabilir. Çünkü aradan zaman geçtikçe öğrenci kendini daha iyi tanıyabilir ve mezuna kalınca kendine daha çok vakit ayıracağı için ne istediğini daha net bir şekilde bilir. Mezuna kalmanın avantajları arasında yer alan bu durum, özellikle kararsız öğrencilerin karar vermesine yardımcı olduğu için önemlidir.

Mezuna Kalmanın Dezavantajları Nelerdir?

Mezuna kalmanın dezavantajları şunlardır:

  1. Mezuna kalmak stresli bir süreçtir.
  2. Çevre baskısıyla karşılaşabilirsiniz.
  3. Aynı konulara tekrar çalışmak sıkıcı olabilir.
  4. Mezuna kalmak maddi açıdan dezavantajlıdır.
  5. Motivasyon problemi yaşayabilirsiniz.
  6. Üniversiteden daha geç mezun olursunuz.
  7. Hayallerinize ulaşmak için bir yıl daha beklersiniz.
  8. Tercih yaptıysanız okul puanınız düşer.

1. Mezuna Kalmak Stresli Bir Süreçtir

Mezuna kalmanın dezavantajları arasında ilk sırada bu sürecin stresli olması yer alır. Bazı öğrenciler mezuna kaldığında sınavı tekrar kazanamayacağı yönünde kaygı yaşayabilir. Özellikle yoğun sınav kaygısı yaşayan öğrenciler için tekrar sınava hazırlanmak, son derece streslidir. Kaygısını kontrol edemeyen öğrenciler için mezuna kalmak oldukça zor bir aşamadır.

2. Çevre Baskısıyla Karşılaşabilirsiniz

Mezuna kalan öğrencilerin en çok yaşadığı sorunlardan biri çevre baskısıdır. Mezuna kalan öğrencilerin birçoğu “Neden ilk yıl kazanamadın” sorusuyla ne yazık ki sık karşılaşır. Bu durum öğrencinin motivasyonunu düşürebilir. Öğrenci karşılaştığı baskıyla baş etmekte zorlanabilir ve daha yüksek kaygı yaşayabilir.

3. Aynı Konulara Tekrar Çalışmak Sıkıcı Olabilir

Mezuna kalmanın dezavantajlarından biri de aynı konulara tekrar çalışmak zorunda olmaktır. Mezuna kalan öğrenciler zaten önceki sene aynıTYT konularınıve/veyaAYT konularınıgörmüştür. Bu konulara tekrar çalışmak zorunda kalmak ve ekstra yeni bir şey öğrenememek, özellikle yenilik arayışında olan öğrencileri olumsuz etkiler.

4. Mezuna Kalmak Maddi Açıdan Dezavantajlıdır

Mezuna kalmanın yarattığı en büyük dezavantajlardan biri maddi sorunlardır. Öğrencinin ailesinin maddi durumu iyi değilse mezuna kalmak, ailenin ekonomik durumunu olumsuz etkileyecektir. Tekrar dershaneye kaydolmak, yeni soru bankaları almak vb. bütün bunlar birer masraftır. Ekonomik durumu yerinde olmayan aileler bu konuda dezavantajlıdır.

5. Motivasyon Problemi Yaşayabilirsiniz

Bazı öğrenciler arkadaşlarıyla ders çalıştığında konuları daha iyi öğrenir ve ders çalışma motivasyonunu daha iyi kazanır. Ancak arkadaşları üniversiteyi kazanmış bir öğrenci mezuna kaldığı dönemde birlikte ders çalışacak birini bulamadığı için motivasyonunu sağlamakta zorlanabilir.

Ayrıca tekrar aynı derslere çalışmak zorunda olmak ve ilk yılda üniversite kazanamamanın yarattığı baskı da öğrencinin motivasyon problemi yaşamasına neden olabilir. 

6. Üniversiteden Daha Geç Mezun Olursunuz

Mezuna kalan öğrenciler yaşıtlarına göre üniversiteye daha geç başlar ve üniversiteden daha geç mezun olur. Bu durum öğrencinin mesleğe başlama sürecini de uzatır.

Örneğin kamu kurumlarına atanmak isteyen öğrenciler için bu durum sorun yaratabilir. Çünkü özellikle bazı bölümlerde her sene kamu kurumlarında alımlar düştüğü için üniversiteden geç mezun olmak devlete atanmayı da zorlaştıran bir etken olarak karşımıza çıkabilir.

Ayrıca üniversiteden geç mezun olmayla beraber kişinin ekonomik özgürlüğünü ve bireyselliğini kazanması da gecikmiş olur. Bu durum da kişide ekstra stres yaratabilir.

7. Hayallerinize Ulaşmak için Bir Yıl Daha Beklersiniz

Mezuna kalan öğrenci, hayalindeki mesleği yapmak için bir yıl daha beklemek zorunda kalır. Bu durum öğrencinin motivasyonunu kırabilir ve çoğu kişi mezuna kaldığı dönemi sancılı geçirir. Özellikle uzun süredir kendine bir üniversite ya da bölümü kazanma hedefi belirlemiş olan öğrenciler için bir yıl daha beklemek zordur.

8. Tercih Yaptıysanız Okul Puanınız Düşer

Mezuna kalmanın dezavantajlarından biri de tercih yapan öğrencilerin okul puanının düşmesidir. Tercih yapıp bir üniversiteyi kazanan öğrencilerin okul başarı puanı (OBP) kırılır. Bu durumda öğrenci önceki yıla göre daha yüksek puan almasına rağmen daha düşük bir başarı sıralamasına sahip olabilir.

Mezuna Kalmak Ne Demek?

Mezuna kalmak, 12. sınıf YKS hazırlık öğrencilerinin TYT ve/veya AYT’de istediği sonucu elde edemediği için sınava tekrar hazırlanması demektir.

Mezuna kalmak, 12. sınıftan sonraki bütün dönemler için kullanılan bir terimdir. Sınava ikiden fazla kez hazırlanan herkes mezuna kalmış sayılır. Mezuna kalan öğrenciler bazı açılardan avantajlı iken bazı açılardan dezavantajlıdır.

Mezuna Kalmak Mantıklı mı?

Mezuna kalmak, istediği bölümü kazanamayan öğrenciler açısından mantıklıdır. Eğer özellikle kazanmak istediğiniz bir bölüm ya da üniversite varsa ve hedefinize ulaşamadıysanız mezuna kalmak mantıklıdır.

Ancak tercih yapıp bir bölüm kazandıktan sonra mezuna kalan öğrencilerin okul başarı puanı (OBP) düşeceği için bu öğrenciler açısından mezuna kalmak mantıklı değildir. Ayrıca mezuna kalmanın bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Öğrenci avantajların mı dezavantajların mı daha fazla olduğuna bakarak mezuna kalma ile ilgili buna göre bir karar vermelidir.

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat