TYT Tarih Nasıl Çalışılır?
TYT Tarih çalışmak isteyen kişilerin bilmesi gereken ilk şey Tarih dersinin ezberden ibaret olmamasıdır. Birçok öğrenci Tarih dersini ezberleyerek hataya düşer. Oysaki Tarih konuları sebep-sonuç ilişkisi kurularak öğrenildiği zaman öğrenme daha kalıcı hale gelir. TYT Tarih dersi, özellikle sözel bölümü öğrencilerinin rakiplerine fark atmasını sağlayan bir alandır. Ancak eşit ağırlık ve sayısal bölümü öğrencileri de TYT’de Tarih dersinden sorumludur.
TYT Tarih Konularına Nasıl Çalışılır?
TYT Tarih konularına çalışmak için şunlar yapılmalıdır:
- TYT Tarih dersi için program oluşturun.
- TYT Tarih konularını not tutarak çalışın.
- Konuları sesli bir şekilde çalışın.
- Düzenli olarak konu tekrarı yapın.
- Tarih belgeselleri izleyin.
- Kavram haritaları oluşturarak konu çalışın.
- Konu çalışırken neden-sonuç ilişkisi kurun.
- TYT Tarih dersi için soru çözümü yapın.
1. TYT Tarih Dersi için Program Oluşturun
TYT Tarih çalışmak için ilk olarak hangi konuların çıktığını araştırın. TYT Tarih konuları ve soru dağılımını araştırıp kendinize bir ders çalışma programı oluşturun. Eğer sınava sözel bölümden hazırlanıyorsanız programınızı daha kapsamlı tutmaya özen gösterin ancak eşit ağırlık ya da sayısal öğrencisiyseniz programınızı çok detaylı tutmanıza gerek olmayacaktır. Ancak sınava hangi bölümden hazırlandığınız fark etmeksizin konuları iyi bir şekilde öğrenmeniz önemlidir.
2. TYT Tarih Konularını Not Tutarak Çalışın
TYT Tarih dersi sözel olduğu için mutlaka not tutarak çalışın. Örneğin bir kitaptan ya da konu anlatımı videosundan TYT Tarih konularına çalışıyorsanız önemli gördüğünüz yerleri bir not defterine özet olarak yazın. Çalıştığınız konuya ilişkin aklınızda kalan kısımları bir deftere yazdığınızda bilginin daha kalıcı hale geldiğini göreceksiniz.
3. Konuları Sesli Bir Şekilde Çalışın
TYT Tarih konularını sesli bir şekilde çalışmaya özen gösterin. Sanki karşınızda biri varmış gibi düşünün ve öğrendiklerinizi notlarınıza bakmadan anlatmaya çalışın. Bu şekilde ilerlediğinizde TYT Tarih dersini daha kolay bir şekilde aklınızda tutabilirsiniz.
4. Düzenli Olarak Konu Tekrarı Yapın
TYT Tarih konuları, diğer sözel derslerde olduğu gibi sürekli tekrar etmeyi gerektiren bir alandır ve çabuk unutulabilir. Bu yüzden ders çalışma programınızı oluştururken bu kriteri göz önünde bulundurmalısınız.
Örneğin soru çözümlerinde eksiğiniz olduğunu fark ettikçe konu tekrarı yapabilirsiniz. TYT Tarih konularını tekrar ederken daha önce hazırladığınız kavram haritalarını ve kendi yazdığınız notları kullanabilirsiniz. Mutlaka haftada bir gün bile olsa TYT Tarih dersini tekrar etmeye çalışın.
5. Tarih Belgeselleri İzleyin
Vakit buldukça tarih ile ilgili belgeselleri izleyin. Özellikle film ve dizi izlemeyi seven öğrenciler için tarih belgeseli izleyerek konuları öğrenmek daha keyifli oluyor. Tabii ki bazı belgeseller müfredat dışındaki konulara da değiniyor ancak öğrendiklerinizin yaşamın bir parçası olduğunu bilmek açısından tarih belgeseli izlemek son derece faydalı bir yöntem.
6. Kavram Haritaları Oluşturarak Konu Çalışın
TYT Tarih çalışmak istiyorsunuz ancak konuları akılda tutmak sizin için zor mu oluyor? O halde kavram haritaları oluşturmayı deneyebilirsiniz. Örneğin Kurtuluş Savaşı konusuna çalışırken savaşın nedenlerini, sonuçlarını, savaşta hangi tarafların olduğunu, önemli olayları ve cepheleri kavram haritası ile görselleştirebilirsiniz. Böylece konuları hatırlamak sizin için çok daha kolay olacaktır.
7. Konu Çalışırken Neden-Sonuç İlişkisi Kurun
Temel Yeterlilik Testi Tarih konularını çalışırken ezber yapmamaya, dersi anlayarak ilerlemeye çalışın. Tarih dersi neden-sonuç ilişkisine dayalıdır. TYT’de sorulan Tarih soruları da genellikle yoruma dayalı olacak şekilde düzenlenir. TYT Tarih konularını içselleştirerek öğrendiğinizde sınavda başarılı olma ihtimaliniz de artacaktır.
8. TYT Tarih Dersi için Soru Çözümü Yapın
TYT Tarih konularını bitirdikçe test çözün. Test çözerek konuları pekiştirebilir ve hangi noktalarda eksiğiniz olduğunu görebilirsiniz. Bütün konuları bitirdikten sonra TYT Tarih denemeleri ve Tarih dersine ait çıkmış soruları çözmeye başlayabilirsiniz.
TYT Tarih sorularını çözerken mutlaka süre tutarak ilerlemelisiniz. İlk olarak soru sayısından 5 dakika fazla, ikinci adımda ise soru sayısı ile aynı olacak şekilde süre tutabilirsiniz. Böyle ilerlediğiniz zaman süre tutarak soru çözmeyi öğrenmiş olursunuz ve sınavda zaman yönetimi konusunda daha az sıkıntı yaşarsınız.
TYT Tarih Nasıl Fullenir?
TYT Tarih’i fullemek için TYT Tarih konularını ezberlemeden içselleştirerek öğrenin, ardından bol bol soru çözün ve konu tekrarı yapın. TYT Tarih dersini fullemek için konuları neden-sonuç ilişkisi kurarak öğrenmeye çalışın, kavram haritaları oluşturun, not tutun ve konu çalışırken sesli bir şekilde çalışmaya gayret edin.
"TYT Tarih nasıl halledilir" diye merak eden öğrencilerin önce TYT Tarih konularını sırayla öğrenmesi, daha sonra soru çözmesi ve bol bol konu tekrarı yapması gerekir. TYT Tarih konularını halletmek için dersi ezberlemeden, konuları günlük yaşamın bir parçası olarak görüp neden-sonuç ilişkisi kurarak öğrenmekte yarar vardır. Sadece ezber yaparak Tarih dersi öğrenmek zordur ve ezber yapıldığında konu daha kolay unutulacaktır.
TYT Tarih’i fullemek için yalnızca konu çalışmak yetmeyecektir. Mutlaka testler, denemeler ve çıkmış sorular çözülmelidir. Tarih sayısal bir ders olmamasına rağmen bu derste de çözemediğiniz soruların çözümünü öğrenmelisiniz.
Tarih En İyi Nasıl Çalışılır?
Tarih dersine en iyi bol bol konu tekrarı yaparak, ezber yapmadan ve öğrenme odaklı hareket edilerek çalışılır.
Tarih dersi öğrencilerin genelde sadece ezberleyerek öğrenmeye çalıştığı bir derstir ancak Tarih dersine öğrenme odaklı bakıldığında ezberlemeye gerek kalmayacak ve konular daha kolay öğrenilecektir. TYT Tarih konularını kolay akılda tutmak için not tutulmalı ve kavram haritaları kullanılmalıdır.
TYT Tarih Netleri Nasıl Arttırılır?
TYT Tarih konuları öğrenilip soru çözümü yapılarak TYT Tarih netlerini arttırmak mümkün. TYT Tarih'te 2 net yapmak için Tarih konularına çalışıp soru çözmelisiniz; TYT Tarih'te 5 net yapmak için ise bütün Tarih konularını ezber yapmadan öğrenmeli, bol soru çözmeli ve yapamadığınız soruların çözümünü öğrenmelisiniz.
TYT Tarih Ders Konuları Nelerdir?
TYT Tarih ders konuları şunlardır:
- Tarih ve Zaman
- İnsanlığın İlk Dönemleri
- Orta Çağ’da Dünya
- İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası
- İslam Medeniyetinin Doğuşu
- Türklerin İslamiyet’i Kabulü ve İlk Türk İslam Devletleri
- Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi
- Beylikten Devlete Osmanlı Siyaseti
- Devletleşme Sürecinde Savaşçılar ve Askerler
- Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti
- Dünya Gücü Osmanlı
- Osmanlı Merkez Teşkilatı
- Klasik Çağda Osmanlı Toplum Düzeni
- Değişen Dünya Dengeleri Karşısında Osmanlı Siyaseti
- Değişim Çağında Avrupa ve Osmanlı
- Uluslararası İlişkilerde Denge Stratejisi (1774-1914)
- Devrimler Çağında Değişen Devlet-Toplum İlişkileri
- Sermaye ve Emek
- 19. ve 20. Yüzyılda Değişen Gündelik Hayat
- 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti ve Dünya
- Milli Mücadele
- Atatürkçülük ve Türk İnkılabı
TYT Tarih En Çok Çıkan Konular Nelerdir?
TYT Tarih en çok çıkan konular şunlardır:
- İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası
- Türklerin İslamiyet’i Kabulü ve İlk Türk İslam Devletleri
- Beylikten Devlete Osmanlı
- Uluslararası İlişkilerde Denge Stratejisi (1774-1914)
- Atatürkçülük ve Türk İnkılabı
TYT Tarih en çok çıkan konular, yıllara göre değişebilir çünkü soru dağılımları ÖSYM tarafından her sene aynı şekilde belirlenmemiştir. Bazı yıllarda bazı konulara daha çok ağırlık verilirken bazı senelerde daha eşit bir yaklaşım benimsenir. Ancak TYT Tarih konuları birbiriyle ilişkili olduğu için bütün konulara çalışmak sizin için daha avantajlı olacaktır.
TYT Tarih Kaç Günde Biter?
TYT Tarih, öğrenme hızınıza göre değişmekle birlikte ortalama 2 ay ile 4 ay arasında biter.
TYT Tarih çalışmak isteyen kişiler eğer konular hakkında ön bilgileri varsa ortalama 2 ay içerisinde konuları bitirebilirler. Ancak ön bilgisi olmayan öğrenciler yaklaşık 4 ay içerisinde TYT Tarih konularını öğrenir. TYT Tarih konularını iyice kavramak ve testlerde yapılan netleri yükseltmek için ise daha uzun bir çalışma gerekebilir.