ÖABT Nedir?
ÖABT, devlet okullarında öğretmen olarak çalışmak isteyen kişilerin girdiği bir sınavdır. ÖABT, KPSS içerisinde yer alan bir test olarak da ifade edilebilir.
ÖABT sınavına eğitim fakültelerinden ya da fen edebiyat fakültelerinden mezun olup öğretmenlik üzerine tezsiz yüksek lisans yaparak öğretmen olan kişiler girebilir. ÖABT sınavı her öğretmenlik alanı için geçerli olmamakla birlikte öğretmenliğin birçok branşı için girilmesi zorunlu bir sınavdır.
ÖSYM’nin (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) düzenlediği ÖABT sınavında toplam 70 adet soru sorulur. Soruların bir kısmı alan bilgisinden, bir kısmı alan eğitimi ile ilgili konulardan gelir. Örneğin İngilizce öğretmenliği ve sınıf öğretmenliği alanlarında alan bilgisinden 45 soru, alan eğitiminden 30 soru sorulurken bu iki branş dışında kalan alanlarda alan bilgisinden 60 soru, alan eğitiminden ise 15 soru sorulur.
ÖABT Açılımı Nedir?
ÖABT açılımı, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi olarak ifade edilir. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi yani ÖABT sınavı, 2013’ten bu yana düzenlenmektedir.
ÖABT sınavı, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) içerisinde ele alınan bir sınav olup kamuda öğretmen olmak isteyenlere yönelik düzenlenmektedir.
ÖABT Başvurusu Nasıl Yapılır?
ÖABT başvurusu sınav başvuru tarihleri arasında ÖSYM’nin web sitesinde bulunan Aday İşlemleri Sistemi (AİS) kısmından, ÖSYM başvuru merkezlerinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri mobil uygulaması üzerinden yapılır.
ÖABT başvurusu yapmak için gerekli ücretin ilgili bankalara yatırılması gerekir. Ayrıca ÖABT başvurusu yapmak isteyen kişilerin ÖSYM’nin internet sitesine üye olup güncel bir fotoğrafını sisteme eklemesi şarttır.
2023 ÖABT başvuru tarihi henüz netleşmemiştir, bu konuyla ilgili en güncel ve doğru bilgiye ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden ulaşılabilir.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)’ne Kimler Girebilir?
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)’ne şu kişiler girebilir:
- Eğitim fakültelerinde bulunan dört yıllık lisans programlarından mezun olan kişiler
- Fen edebiyat fakültelerinde bulunan dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar
- Sınav puanının geçerlilik süresi içerisinde eğitim fakültelerinden mezun olacak öğrenciler
- Sınav puanının geçerlilik süresi içerisinde fen-edebiyat fakültelerinden mezun olacak kişiler
ÖABT'ye Kaç Kez Girilebilir?
ÖABT’ye girmek için belli bir süre sınırı bulunmamaktadır, kişi istediği hedefe ulaşıncaya kadar ÖABT’ye girme hakkına sahiptir.
ÖABT'ye Hangi Bölüm Mezunları Girebilir?
ÖABT’ye şu üniversite bölümlerinden mezun olanlar girebilir:
- Türkçe Öğretmenliği Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Matematik Bölümü
- İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü
- Matematik Öğretmenliği Bölümü
- Sosyal Bilgiler Bölümü
- İngilizce Öğretmenliği Bölümü
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü
- Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü
- Sınıf Öğretmenliği Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
- Coğrafya Öğretmenliği Bölümü
- Coğrafya Bölümü
- Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü
- Fizik Öğretmenliği Bölümü
- Fizik Bölümü
- Tarih Öğretmenliği Bölümü
- Tarih Bölümü
- Kimya Bölümü
- Biyoloji Öğretmenliği Bölümü
- Biyoloji Bölümü
ÖABT Sınav Süresi Ne Kadar?
ÖABT sınav süresi; fen bilimleri, ilköğretim ve lise matematik öğretmenliği ile kimya/kimya teknolojisi alanları için 150 dakika ve diğer ÖABT alanları için ise 120 dakika olarak belirlenmiştir.
Sınava giren kişiler, 120 dakikalık bir ÖABT sınavında ilk 90 dakika ve son 15 dakika boyunca; 150 dakikalık bir ÖABT sınavında ise ilk 110 dakika ve son 15 dakika boyunca sınav salonundan çıkamaz. Belirtilen sürelerde dışarı çıkan kişiler sınav salonuna bir daha alınmayacaktır.
ÖABT Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?
ÖABT puan hesaplama işlemi, doğru işaretlenen cevaplardan yanlış olanların çıkartılması sonucunda hesaplanır. Bu işlemden sonra elde edilen puanın ortalama ve standart sapması hesaplanır. Ağırlıklı puan bulunduktan sonra ÖABT puanı belirlenmiş olur.
ÖABT Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?
ÖABT puanı hesaplanabilmesi için kişinin en az 1 net yani en az 1 ham puan yapması gerekir.
ÖABT'de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?
Evet, ÖABT’de yanlışlar doğruları götürür; ÖABT’de 4 adet yanlış cevap 1 doğru cevabın getirdiği netin silinmesine yol açar.
ÖABT Baraj Puanı Kaçtır?
ÖABT baraj puanı belirlenmemiştir fakat adayın puanının hesaplanması için en az 1 ham puan yapması şarttır.
2023 ÖABT Sınavı Ne Zaman?
2023 ÖABT sınavının ne zaman yapılacağı henüz belli değildir, 2023 ÖABT sınav tarihi ile ilgili resmi bilgiyi ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden bulabilirsiniz.
2023'te ÖABT Kaç Kez Yapılacak?
2023’te ÖABT yalnızca bir kez yapılacaktır, nitekim diğer yıllarda da ÖABT yılda bir kez yapılmıştır.
2023 ÖABT Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
2023 ÖABT sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı, sınavın tarihi netleşmediği için henüz bilinmemektedir.
2023 ÖABT Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?
2023 ÖABT tercihlerinin ne zaman yapılacağı belli değildir çünkü Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin 2023’te ne zaman yapılacağı bilinmemektedir.
2023 ÖABT Atama Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
2023 ÖABT atama sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli olmamıştır. 2023 ÖABT atama sonuçları hakkındaki güncel bilgi için ÖSYM’nin web sitesini takip edebilirsiniz.