KPSS Nedir?
Kategorilerimiz
06 EKİM 23
Devamını Oku

27 EYLÜL 23
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

KPSS Nedir?
Blog Yazarı Serap ILGINBlog Tarihi 06-11-2022

KPSS Nedir?

KPSS, yani Kamu Personeli Seçme Sınavı, kamu kadrolarına atanmak ve devlet kurumlarında çalışmak isteyen kişilerin girmekle yükümlü olduğu bir sınavdır.

KPSS; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen bir sınav olup bu sınava kamuda memur, doktor, öğretmen, mühendis vb. olarak görev yapmak isteyen herkes girmektedir. Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın düzenlenme amacı, devlet kurumlarında çalışacak kişileri şeffaf ve adil bir şekilde belirlemektir.

KPSS Açılımı Nedir?

KPSS açılımı Kamu Personeli Seçme Sınavı şeklinde ifade edilir.

KPSS’nin ismi önceki yıllarda Devlet Memurluğu Sınavı yani DMS ve Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı yani KMS olarak geçiyordu. Ancak 2002 yılında yapılan bir düzenlemeyle bu sınavın ismi, Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak değiştirilmiş ve kısaca KPSS olarak ifade edilmeye başlamıştır.

KPSS Sınav Türleri Nelerdir?

KPSS sınav türleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. KPSS Lisans Sınavı
  2. KPSS Ön Lisans Sınavı
  3. KPSS Ortaöğretim Sınavı
  4. KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) Sınavı
  5. EKPSS

1. KPSS Lisans Sınavı

KPSS lisans sınavı, üniversitede dört yıllık bir lisans bölümü okumuş olan ya da KPSS sonucunun geçerli olduğu süre içerisinde ilgili lisans bölümünden mezun olacak kişilerin girdiği KPSS sınav türüdür. 

KPSS lisans sınavı, kendi içerisinde KPSS A grubu ve KPSS B grubu şeklinde ikiye ayrılır. KPSS B grubu alımları iki yılda bir yapılırken KPSS A grubu alımları her yıl yapılır. KPSS A grubu ve KPSS B grubu aynı sınava tabi tutulmaz. Örneğin KPSS A grubu sınavına giren kişiler genel kültür ve genel yetenek testleri dışında kendi alanlarıyla ilgili testleri de çözer ancak KPSS B grubunda yer alanlar genel kültür ve genel yetenek testlerinden sorumludur.

2. KPSS Ön Lisans Sınavı

KPSS ön lisans sınavı, KPSS sınav türleri arasında bulunan bir diğer sınavdır. KPSS ön lisans sınavı, ön lisans düzeyinde yani 2 yıllık üniversite bölümü okumuş kişilerin devlette çalışmak için girdiği sınavdır.

KPSS ön lisans sınavına henüz ön lisans bölümünden mezun olmayan ancak sınav puanının geçerlilik süresi içerisinde mezun olacak kişiler de katılabilir. KPSS ön lisans sınavı, iki yılda bir düzenlenir ve bu sınavdan alınan puan iki yıl boyunca geçerlidir. Sınavda yalnızca genel yetenek ve genel kültür soruları sorulur.

KPSS ön lisans sınavında adaylara toplamda 120 adet soru sorulur ve soruların 60 tanesi genel yetenek ve 60 tanesi genel kültür konularından çıkar. Sınava giren kişilere soruları çözmesi için toplam 130 dakika süre verilir.

3. KPSS Ortaöğretim Sınavı

KPSS ortaöğretim sınavı, ortaöğretim yani lise düzeyinde eğitim almış kişilerin kamu kurumlarında çalışmak için girdiği bir sınav türüdür. KPSS ortaöğretim sınavına liseden mezun olan kişiler dışında sınavdan alınan puanın geçerlilik süresi içerisinde liseden mezun olacak kişiler de girebilir.

KPSS ortaöğretim sınavında kişilere toplam 120 adet soru sorulur ve bu soruların yarısı genel kültür, diğer yarısı ise genel yetenek testine aittir. KPSS ortaöğretim sınavında adayların soruları 130 dakika içerisinde çözmesi istenir. KPSS ortaöğretim sınavından alınan puan 2 yıl boyunca geçerlidir.

4. KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) Sınavı

KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) Sınavı, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı birimlerde çalışmak isteyen kişilerin girmesi gereken bir sınav türüdür.

KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) Sınavı; ortaöğretim yani lise, ön lisans ve lisans olmak üzere toplam üç seviyede düzenlenir. Diyanet İşleri Başkanlığının duyurduğu şartlara uyan ve KPSS başvuru kriterlerini karşılayan herkes KPSS DHBT Sınavı’na başvurabilir.

KPSS DHBT Sınavı’ndan sonra Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak çalışmak isteyen kişilerin genel kültür ve genel yetenek testlerinden de yeterli puanı alması gerekir.

5. EKPSS

EKPSS, devlet kurumlarında çalışmak isteyen engelli bireylerin girmesi gereken bir sınavdır. EKPSS, diğer KPSS türlerine göre daha kolay olacak şekilde hazırlanmıştır. 

EKPSS, 5 adet şıktan oluşur ve bu sınav türünde toplam 60 adet soru yer alır. EKPSS, engelli bireylere yönelik hazırlandığı için her engel grubuna ayrı bir süre tanımlanır ancak bu sınavın ortalama 60 dakika sürdüğünü söylemek mümkündür.

EKPSS’de adaylara yine genel yetenek ve genel kültür soruları sorulur. Ancak adaylar soruları çözerken engel durumlarına bağlı olarak cevapları kendisine okuyacak ve/veya işaretleyecek başka biriyle birlikte sınava girebilir.

KPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?

KPSS başvurusu ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi yani ÖSYM AİS üzerinden, ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması üzerinden online olarak yapılabilir. Ancak KPSS başvurusu, ÖSYM başvuru merkezlerine gidilerek fiziki olarak da yapılabilir.

KPSS başvurusu yapmak için gerekli ücretin ödenmesi zorunludur, ücreti ödemeyen adaylar sınav başvurusunu tamamlamamış olacağı için sınava giremez. KPSS başvuru ücreti 2022 yılında 130 TL olarak belirlenmiş, EKPSS için ise başvuru ücreti 170 TL şeklinde açıklanmıştır.

KPSS’ye Kaç Kez Girilebilir?

KPSS’ye uygun koşulları sağlayan herkes istediği kadar sınava girebilir, KPSS’ye girmek için belli bir sınır bulunmaz.

KPSS Sınav Süreleri Ne Kadardır?

KPSS sınav süreleri şu şekilde açıklanabilir:

  • KPSS Ortaöğretim Sınavı için süre 130 dakika
  • KPSS Lisans Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri için sınav süresi 130 dakika
  • KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi için sınav süresi 150 dakika
  • KPSS Lisans Eğitim Bilimleri Testi için sınav süresi 100 dakika
  • KPSS Ön Lisans Sınavı süresi 130 dakika
  • KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı süresi 60 dakika
  • EKPSS sınav süresi 60 dakika

KPSS'de Yanlış Doğruyu Götürür mü?

Evet, KPSS’de yanlışlar doğruyu götürür; KPSS’de 4 adet yanlış cevap 1 adet doğru soruyu götürür.

KPSS Baraj Puanı Kaçtır?

KPSS baraj puanı 60 olarak belirlenmiştir ancak kişinin atanmak istediği kuruma göre baraj puanı farklı olabilir.

KPSS Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

KPSS puanı hesaplanabilmesi için kişinin en az 1 net yapmış olması gerekir aksi halde kişinin puanı hesaplanmaz.

2023 KPSS Tercihleri Ne Zaman?

2023 KPSS tercihleri sınava girdikten sonra yapılır ve 2023 KPSS tercih tarihi ile ilgili gerekli açıklama ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden duyurulur. Adayların güncel bilgiye ulaşmak için ÖSYM’nin sitesini takip etmesi gerekir.

2023 KPSS Tercihleri Nasıl Yapılır?

2023 KPSS tercihleri, sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih tarihleri boyunca ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden online olarak yapılır.

2023 KPSS tercihlerini yapmak için ÖSYM’nin internet sitesindeki aday işlemleri sayfasına girilir. Sol tarafta bulunan “başvuru sürecindekiler” kısmından “KPSS 2023 tercih” butonuna tıklanır. Açılan sayfanın en alt kısmındaki “Tercih Bilgileri” bölümüne tercih edilecek yerin kodu yazılır. Kod yazılınca tercih ettiğiniz programın ismi yan tarafta otomatik olarak görünecektir. Ancak tercih kodu bulmadan önce tercihleri nasıl yapmanız gerektiğine ilişkin bilgileri kılavuzun giriş kısmını okuyarak öğrenmeniz önemlidir. 

Tercih kodunu yazmak için ÖSYM’nin internet sitesinden KPSS 2023 Tercih Kılavuzu’nu açmanız ve tercih etmek istediğiniz bölümün nitelik kodunu klavyeden CTRL ve F tuşuna aynı anda basarak bulmanız gerekir. Daha sonra tercih yapabileceğiniz bölümlerin yer aldığı kılavuzu açıp yine CTRL ve F tuşuna aynı anda basarak nitelik kodunu yapıştırıp tercih yapacağınız yerleri görebilirsiniz.

Tercih yapabileceğiniz yerler arasından seçmek istediklerinizi belirledikten sonra en başta ÖSYM’nin sitesinden açtığınız sayfadaki “Tercih Bilgileri” kısmına belirlediğiniz yerlerin tercih kodunu girmelisiniz. Son olarak istediğiniz yerleri doğru girip girmediğinize bakıp sayfanın altındaki “Başvuru Bilgileri Kontrol ve Önizleme” butonuna tıklamalısınız. Açılan sayfada bilgilerinizi tekrar kontrol edip “Değişiklikleri Onayla” butonuna basarak 2023 KPSS tercihinizi yapabilirsiniz.

KPSS Kadroları Nelerdir?

KPSS kadroları şunlardır:

  1. KPSS A grubu kadro
  2. KPSS B grubu kadro

KPSS kadroları kişinin mezun olduğu bölüme göre değişir. Buna göre genellikle Hukuk, İşletme, İktisat, Siyasal Bilgiler ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları KPSS A grubu kadrosuna, bu bölümler haricinde kalan lisans mezunları ise KPSS B grubu kadrosuna dahildir.

KPSS A Grubu Kadro Nedir?

KPSS A grubu kadro; bakanlıklar, başbakanlıklar ile bu birimlerin başkanlık, müsteşarlık ve bağımsız genel müdürlük seviyesinde bulunan kurum ve kuruluşlarda çalışacak kişilerin atandığı kadrodur. Daha çok Hukuk, İşletme, İktisat, Siyasal Bilgiler ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olan kişiler KPSS A grubu kadrosuna dahil olur.

KPSS A grubu kadrosuna nadiren de olsa bazı mühendislik ve fen edebiyat fakültelerinden mezun olan kişiler de atanabilir. KPSS A grubu sınavı her yıl düzenlendiği için KPSS A grubu kadrolarına her sene alım yapılmaktadır. KPSS A grubu kadroya atanacak kişilerin sınavda Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerini ve kendi alanlarıyla ilgili olan Alan Bilgisi Testi’ni çözmesi gerekir.

KPSS B Grubu Kadro Nedir?

KPSS B grubu kadro, KPSS A grubu dışında yer alan bütün lisans bölümü mezunlarını kapsayan bir alandır. KPSS B grubu kadro; hemşire, mühendis, veteriner, sosyolog, ebe, psikolog gibi meslekler için kamu kurumlarında açılan kadronun adıdır.

KPSS B grubu kadroya atanacak kişilerin sınavda Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerini çözmesi şarttır. KPSS B grubu kadronun alımları çift yıllarda yapılır yani 2 yılda bir gerçekleştirilir.

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat