AYT Tarih Nasıl Çalışılır?
Kategorilerimiz
06 EKİM 23
Devamını Oku

27 EYLÜL 23
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

AYT Tarih Nasıl Çalışılır?
Blog Yazarı Serap ILGINBlog Tarihi 04-09-2022

AYT Tarih Nasıl Çalışılır?

AYT Tarih çalışmak için ilk uygulamanız gereken taktik, bol bol konu çalışıp soru çözmek olacaktır. AYT Tarih konuları sınavda daha çok bilgiye dayalı olacak şekilde sorulduğu için kolaydır. Ancak soruların çok detaylı sorulması nedeniyle bol bol konu tekrarı yapmak ve bilgileri unutmamak gerekir.

Bu yazımızda özellikle sözel ve eşit ağırlık öğrencilerinin merak ettiği AYT Tarih nasıl çalışılır sorusunun yanıtını vermeye çalıştık. Eğer siz de AYT Tarih netlerinizi arttırmak ve hedefinize ulaşmak istiyorsanız bu yazı size iyi bir rehber olacaktır.

AYT Tarih Konularına Nasıl Çalışılır?

AYT Tarih konularına çalışmak için şunlar yapılmalıdır:

  1. AYT Tarih konularına göre program oluşturun.
  2. AYT Tarih konularını not alarak çalışın.
  3. Olaylar arasında bağlantı kurun.
  4. Aldığınız notları sesli olarak çalışın.
  5. TYT Tarih konularını tekrar edin.
  6. Zihin haritası tekniği kullanın.
  7. Bol bol konu tekrarı yapın.
  8. AYT Tarih testleri çözün.
  9. AYT Tarih denemeleri çözün.
  10. Çıkmış sorulara göz atın.

1. AYT Tarih Konularına Göre Program Oluşturun

AYT Tarih çalışmak için ilk olarak AYT Tarih konuları ve soru dağılımını araştırarak kendinize bir program oluşturun. Ders programınızı oluştururken TYT Tarih konularına da yer vermeye çalışın. Çünkü Tarih dersinde bütün konular birbiriyle bağlantılıdır ve olayların neden, nasıl gerçekleştiğini anlamanız için ilk konuları iyi bir şekilde bilmeniz gerekir.

Eğer TYT Tarih konularına hakim olduğunuzu düşünüyorsanız programınıza yalnızca TYT Tarih için soru çözümleri ya da ufak konu tekrarları ekleyebilirsiniz.

Ayrıca programınızı oluştururken sınava Sosyal Bilimler-1 Testi ve Sosyal Bilimler-2 Testi’nin ikisine de girip girmeyeceğinizi düşünerek hareket edin. Eğer sözel bölümden hazırlandıysanız her iki testten de sorumlu olacaksınız ve fark atmak için Tarih dersine ağırlık vermeniz gerekecek. Ancak eşit ağırlık bölümünden hazırlanıyorsanız Sosyal Bilimler-1 Testi’nde çıkan Tarih konularına çalışmanız yeterli olacaktır.

2. AYT Tarih Konularını Not Alarak Çalışın

AYT Tarih konularını çalışırken mutlaka not alın. Not alarak çalıştığınızda konuları daha kalıcı bir şekilde öğrendiğinizi, bilgilerin aklınızda daha kolay bir şekilde kaldığını fark edeceksiniz.

Örneğin konu anlatımı kitaplarından ya da videolarından AYT Tarih dersine çalışırken önemli gördüğünüz yerleri not alın. Konu tekrarı yapacağınız zaman bu notlar işinizi kolaylaştıracaktır.

3. Olaylar Arasında Bağlantı Kurun

AYT Tarih çalışırken yeni konu ile önceki konular arasında bağlantı kurmaya çalışın. Tarih dersi bir bütündür ve olaylar arasında bir sebep-sonuç ilişkisi bulunur. Bu ilişkiyi anlamaya çalıştığınızda AYT Tarih netlerinizin yükseldiğini fark edeceksiniz ve sınavda daha başarılı olacaksınız.

4. Aldığınız Notları Sesli Olarak Çalışın

AYT Tarih çalışmak için uygulayacağınız en iyi taktik, öğrendiklerinizi anlatmak. Karşınızda biri varmış gibi düşünün ve sesli bir şekilde konuyu anlatın. Eğer sizinle birlikte sınava hazırlanan bir arkadaşınız varsa öğrendiklerinizi ona da anlatabilirsiniz. Böylece bilgi daha kalıcı hale gelecektir.

5. TYT Tarih Konularını Tekrar Edin

Tarih dersi yukarıda da belirttiğimiz üzere bütüncül ilerlemeyi gerektiren bir ders. Dolayısıyla AYT Tarih konularını anlamanız için önce TYT Tarih konularını iyi kavramanız gerekiyor. Eğer TYT Tarih konularında eksiğiniz varsa ders programınıza bu kısımları da mutlaka ekleyin. 

6. Zihin Haritası Tekniği Kullanın

AYT Tarih konularına çalışırken mutlaka zihin haritası tekniği kullanın. Örneğin bir savaşın nedenlerini, sonuçlarını, hangi cephelerin olduğunu, yapılan anlaşmaları vs. bir kağıda tablo şeklinde yazın. Yazdığınız her bilginin yanına o bilgiyi hatırlatacak bir görsel ekleyerek hatırlamayı kolaylaştırabilirsiniz. Unutmayın, zihin haritası tekniği en çok kullanılan hafıza tekniklerinden biridir ve AYT Tarih’i fulleyen birçok öğrenci de bu teknikten yararlanmıştır.

7. Bol Bol Konu Tekrarı Yapın

AYT Tarih konularına çalıştıktan sonra mutlaka bol bol konu tekrarı yapın. Aldığınız notları okuyun ve az önce de dediğimiz gibi karşınızda biri varmış gibi sesli bir şekilde öğrendiklerinizi anlatın. Konu tekrarı yaparken zihin haritası tekniği ile hazırladığınız notlar da işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.

8. AYT Tarih Testleri Çözün

AYT Tarih çalışırken her bir konuyu öğrendikten sonra test çözün. Bu yöntemi her konu için uygulayın. Böylece bilgilerinizi pekiştirebilir ve konunun hangi noktalarını anlamadığınızı kolayca tespit edebilirsiniz.

Ayrıca çözemediğiniz soruları neden yapamadığınızı da anlamaya çalışın. Bilgi eksikliğinden kaynaklı hatalarınız olduğunda mutlaka geri dönüp tekrar notlarınıza çalışın ve gerekiyorsa kapsamlı bir konu tekrarı yapın.

9. AYT Tarih Denemeleri Çözün

AYT Tarih testlerini çözdükten sonra yalnızca AYT Tarih sorularının yer aldığı denemeleri çözmeye başlayın. Deneme çözerken süre tutun. Böylece zaman yönetimini de öğreneceksiniz. AYT Tarih denemelerini sınava kısa bir süre kaldığında çözmeye özen gösterin.

10. Çıkmış Sorulara Göz Atın

Alan Yeterlilik Testleri Tarih konularına çalışıp soru çözdükten sonra geçmiş senelerde çıkmış sorulara göz atın. Çıkmış sorulara baktığınızda ÖSYM’nin AYT Tarih Testi’nde ne tür sorular sorabileceğini tahmin edeceksiniz. Bu sayede sınav hakkında bir fikir edinebilir ve çalışmanızı buna göre şekillendirebilirsiniz.

AYT Tarih Nasıl Fullenir?

AYT Tarih’i fullemek için AYT Tarih konularına zihin haritası tekniği kullanarak çalışın, TYT Tarih konularını tekrar edin, bol bol soru çözün. AYT Tarih’i fullemek istiyorsanız konu çalışırken olaylar arasında bağlantı kurun, öğrendiklerinizi karşınızda biri varmış gibi düşünüp anlatın. 

"AYT Tarih nasıl halledilir" diye merak ediyorsanız bilmeniz gereken ilk şey, AYT Tarih konularına kavram haritaları kullanarak çalışmak, tablolar ve şekiller hazırlayarak not almak, bol soru çözüp konu tekrarı yapmak ve konuları olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurarak öğrenmek olacaktır. Bu taktikleri uyguladığınızda AYT Tarih dersini fullemek sizin için daha kolay olacaktır.

AYT Tarih Netleri Nasıl Arttırılır?

AYT Tarih konularına kavram haritaları ile çalıştığınızda ve bol soru çözdüğünüzde AYT Tarih netlerini arttırmak mümkün. AYT Tarih'te 10 net yapmak için AYT Tarih konularını öğrenmeli ve soru çözmelisiniz; AYT Tarih'te 21 net yapmak için ise AYT Tarih konularını zihin haritaları ile çalışmalı, öğrendiklerinizi sesli şekilde anlatmalısınız ve bol bol soru çözmelisiniz.

AYT Tarih Ders Konuları Nelerdir?

AYT Tarih ders konuları şunlardır:

  • Tarih ve Zaman
  • İnsanlığın İlk Dönemleri
  • Orta Çağ'da Dünya
  • İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası
  • İslam Medeniyetinin Doğuşu
  • Türklerin İslamiyeti Kabulü ve İlk Türk İslam Devletleri
  • Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi
  • Beylikten Devlete Osmanlı Siyaseti (1302–1453)
  • Devletleşme Sürecinde Savaşçılar ve Askerler
  • Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti
  • Dünya Gücü Osmanlı (1453–1595)
  • Sultan ve Osmanlı Merkez Teşkilatı
  • Klasik Çağ'da Osmanlı Toplum Düzeni
  • Değişen Dünya Dengeleri Karşısında Osmanlı Siyaseti (1595–1774)
  • Değişim Çağında Avrupa ve Osmanlı
  • Uluslararası İlişkilerde Denge Stratejisi (1774-1914)
  • Devrimler Çağında Değişen Devlet-Toplum İlişkileri
  • Sermaye ve Emek
  • XIX ve XX. Yüzyılda Değişen Gündelik Hayat
  • 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti ve Dünya
  • Millî Mücadele Dönemi
  • Atatürkçülük ve Türk İnkılabı
  • İki Savaş Arasındaki Dönemde Türkiye ve Dünya
  • II. Dünya Savaşı Sürecinde Türkiye ve Dünya
  • Toplumsal Devrim Çağında Dünya ve Türkiye
  • 21. Yüzyılın Eşiğinde Türkiye ve Dünya

AYT Tarih En Çok Hangi Konular Çıkıyor?

AYT Tarih’te en çok çıkan konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Tarih ve Zaman
  • İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası
  • Türklerin İslamiyet’i Kabulü
  • İlk Türk İslam Devletleri
  • Beylikten Devlete Osmanlı
  • Dünya Gücü Osmanlı
  • Uluslararası İlişkilerde Denge Stratejisi (1774-1914)
  • XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti ve Dünya
  • İnkılap Tarihi
  • II. Dünya Savaşı Sürecinde ve Sonrasında Türkiye ile Dünya
  • Soğuk Savaş Dönemi

AYT Tarih’te en çok çıkan konular, soru dağılımlarına göre yukarıda listelenmiştir. AYT Tarih’te en çok çıkan konular, neredeyse her sene en az bir adet sorunun geldiği konular olarak tanımlanabilir. Ancak sizin sınava gireceğiniz yıl bu konuların çıkıp çıkmayacağını bilmek mümkün olmadığı için bütün AYT Tarih konularına çalışmanız önemli.

AYT Tarih ve TYT Tarih Konuları Aynı mı?

Hayır, AYT Tarih ve TYT Tarih konuları birebir aynı değildir ancak ortak noktaları vardır. Örneğin II. Dünya Savaşı, yumuşama dönemi gibi konular TYT’de sorulmaz. AYT Tarih, TYT AYT Tarih’e göre daha detaylıdır. Tarih dersi bir bütün olduğundan AYT Tarih’de başarılı olmak için önce TYT Tarih konularını halletmek gerekir.

AYT Tarih Konuları Ne Kadar Sürede Biter?

AYT Tarih konuları, çalışma ve öğrenme hızınıza göre değişmekle beraber ortalama 2 ay ile 5 ay arasında biter.

AYT Tarih konuları çalışılırken TYT Tarih konularını da unutmamak gerekir. Bu yüzden arada TYT Tarih konularını da tekrar etmeniz gerekebilir. Ortalama bir öğrenci, sıkı bir çalışma ile AYT Tarih konularını yaklaşık 3 ay içerisinde bitirebilir.

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat