YDT'ye Nasıl Çalışılır?
Kategorilerimiz
06 EKİM 23
Devamını Oku

27 EYLÜL 23
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

YDT'ye Nasıl Çalışılır?
Blog YazarıBlog Tarihi 04-09-2022

YDT'ye Nasıl Çalışılır?

YDT’ye çalışmak için uygulayabileceğiniz birçok taktik ve yöntem var. Eğer YDT’yi fullemek ya da YDT netlerinizi arttırmak gibi hedefleriniz varsa ilk olarak öğrendiğiniz yabancı dili gündelik yaşamınızda da sıklıkla kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu sayede kelime bilginizi arttırabilir ve daha kolay dil öğrenebilirsiniz. Ancak YDT çalışmak için uygulayabileceğiniz başka yöntemler de bulunuyor. Gelin bu taktikleri birlikte öğrenelim.

YDT Konularına Nasıl Çalışılır?

YDT konularına çalışmak için yapmanız gerekenler şunlardır:

  1. YDT konularına yönelik çalışma programı hazırlayın.
  2. YDT konularını kavram haritaları ile çalışın.
  3. Kelime ezberlemek için kendinize bir sözlük oluşturun.
  4. Yabancı dili günlük yaşamınızda kullanmaya çalışın.
  5. Bol bol konu tekrarı yapın.
  6. Gramer kurallarını öğrenin.
  7. Seviyenize uygun olarak soru çözümü yapın.
  8. YDT denemeleri çözün.
  9. Çıkmış soruları çözmeye çalışın.
  10. Konuşma, dinleme ve yazma pratikleri yapın.
  11. Öğrendiğiniz yabancı dilde film ve dizi izleyin.

1. YDT Konularına Yönelik Çalışma Programı Hazırlayın

YDT konularına çalışmaya başlamadan önce YDT konuları ve soru dağılımını araştırarak kendinize bir program hazırlayın. Programı düzenli olarak uygulamaya çalışın.

YDT ders çalışma programınızı oluştururken hangi seviyede olduğunuzu gözden geçirin. Eğer seviyeniz orta düzeydeyse daha çok kelime öğrenmeye ve soru çözümüne ağırlık verebilirsiniz ancak sıfırdan YDT çalışıyorsanız gramer çalışıp bol bol kelime öğrenerek soru çözebilirsiniz.

2. YDT Konularını Kavram Haritaları ile Çalışın

YDT konularını çalışırken kavram haritaları kullanın. YDT konuları oldukça kapsamlı olduğu için kavram haritası kullanarak konuları daha kolay öğrenebilirsiniz. Özellikle gramer çalışırken tablo ve şekiller çizerek öğrenme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

3. Kelime Ezberlemek için Kendinize Bir Sözlük Oluşturun

YDT için bol bol kelime ezberlemeniz gerekir. Bunun için uygulayacağınız en iyi yöntem, öğrendiğiniz kelimeleri bir deftere yazmak olacaktır. Örneğin sözlüğünüze YDT’de en çok sorulan kelimeleri ekleyerek işe başlayabilirsiniz.

Her gün bir kelime öğrenmeye çalışın ve öğrendiklerinizi bir deftere liste halinde yazın. Bu esnada renkli kalemler kullanarak kelimelerin aklınızda kalmasını kolaylaştırabilirsiniz. Öğrendiğiniz kelimeleri düzenli olarak sesli bir şekilde okuyun ve birinin size bu kelimeleri sormasını isteyin. Eğer birlikte çalışacağınız biri yoksa kelimelerin anlamlarını kapatıp kendiniz söylemeye çalışabilirsiniz. 

4. Yabancı Dili Günlük Yaşamınızda Kullanmaya Çalışın

YDT netlerinizi arttırmanın ve bu sınavda başarılı olmanın en iyi yollarından biri yabancı dili günlük yaşamınızda kullanmak olacaktır. Örneğin telefonunuzu, bilgisayarınızı ve sosyal medya hesaplarınızı öğrenmekte olduğunuz dilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Günlük hayatta kurduğunuz diyalogları öğrendiğiniz yabancı dilde içinizden söylemeye çalışabilirsiniz. Böylece dil öğrenmek sizin için daha kolay olacaktır.

5. Bol Bol Konu Tekrarı Yapın

YDT’de hedefinize ulaşmak için öğrendiklerinizi sürekli tekrar etmeniz gerekiyor. Hazırladığınız notları ve sözlüğünüzü düzenli aralıklarla gözden geçirmelisiniz. Bu sayede bilgiler daha kalıcı hale gelecektir. 

6. Gramer Kurallarını Öğrenin

YDT çalışmak istiyorsanız kelime bilgisi kadar gramer bilginizi de geliştirmeniz gerekiyor. Gramer bilginizi geliştirmek için konu anlatımı kitaplarından veya videolarından yararlanabilirsiniz. Gramer kurallarını Türk eğitmenlerden dinlemek konuyu öğrenmenizi sağlar ancak eğer seviyeniz biraz orta düzeydeyse yabancı eğitmenlerden de ders alabilirsiniz. Bu sayede hem gramer kurallarını öğrenmiş hem dinleme becerinizi geliştirmiş hem de sözcük dağarcığınızı güçlendirmiş olursunuz.

7. Seviyenize Uygun Olarak Soru Çözümü Yapın

YDT konularını çalıştıktan sonra bol bol pratik yapın. Örneğin YDT testlerini çözerek işe başlayabilirsiniz. Ancak bu noktada testlerin seviyenize uygun olması önemlidir. Seviyenizin altında ya da üstünde testler çözmek sizi geliştirmeyecektir. Bu yüzden önce konu çalışarak seviyenizi geliştirmeli, daha sonra seviyenize göre testler çözmelisiniz.

8. YDT Denemeleri Çözün

YDT konularının hepsini öğrendikten sonra genel seviyenizi görmek için mutlaka deneme çözün. YDT denemeleri çözerken soru sayısından biraz fazla olacak şekilde süre tutun. İlerleyen dönemde kendinizi geliştirdiğinizi gördüğünüzde süreyi soru sayısıyla eşit olacak şekilde ayarlayın. 

YDT denemeleri çözerken turlama tekniğini kullanmaya çalışın. Başka deyişle deneme sırasında çözemediğiniz sorular olduğunda bu soruları en sona bırakın ve süreniz yeterse bu sorularla ilgilenin.

9. Çıkmış Soruları Çözmeye Çalışın

Yabancı Dil Testi için çalışıyorsanız mutlaka çıkmış soruları çözmeniz gerekir. Çıkmış sorulara bakarak gireceğiniz sınavda ne tür sorularla karşılaşacağınıza dair bir fikir edinmiş olursunuz. Böylece sınava tam bir şekilde hazırlanmış olursunuz ve hedefinize bir adım daha yaklaşırsınız.

10. Konuşma, Dinleme ve Yazma Pratikleri Yapın

YDT çalışmak istiyorsanız yabancı dili tam bir şekilde öğrenmek için düzenli bir şekilde konuşma, dinleme ve yazma pratikleri yapmalısınız. Özellikle konuşma etkinlikleri kelime bilginizi ve gramerinizi aynı anda geliştirmenizi sağladığı için bu etkinlikleri uygulayabilirsiniz. Örneğin YDT çalışan arkadaşlarınızla sohbet ederken öğrendiğiniz dilde konuşabilir, yaşadığınız şehirdeki ücretsiz konuşma kulüplerine katılabilir ya da pratik yapacağınız kimse yoksa kendinize bir konu belirleyip o konu üzerine kendi kendinize konuşma egzersizi yapabilirsiniz.

Dinleme etkinliği için film ve dizi izleyebilir, öğrendiğiniz yabancı dilde yayın yapan YouTube kanallarını takip edebilirsiniz. Yazma etkinliği için uygulayabileceğiniz en iyi yöntem ise günlük tutmak olacaktır. Her akşam 10 dakikanızı yabancı dilde günlük yazmaya ayırarak dilinizi geliştirebilir ve YDT’de daha başarılı olabilirsiniz.

11. Öğrendiğiniz Yabancı Dilde Film ve Dizi İzleyin

Yabancı dilde kendinizi geliştirmek için film ve dizi izleyebilirsiniz. Filmleri ya da dizileri başlangıçta Türkçe alt yazılı izleyebilir, seviyeniz geliştiğinde öğrendiğiniz yabancı dilin alt yazısıyla seyredebilir, daha sonra alt yazıları tamamen kaldırabilirsiniz. Böylece dinleme becerinizi ve kelime bilginizi geliştirmiş olursunuz.

YDT Nasıl Fullenir?

YDT’yi fullemek için YDT konularını kavram haritası kullanarak çalışın, yabancı dili günlük hayatınızda kullanmaya özen gösterin, bol bol tekrar yapıp soru çözün. YDT’yi fullemek için mutlaka öğrendiğiniz dil ile ilgili kendinize bir sözlük oluşturun ve düzenli olarak sözlüğe bakın, alıştırma yapın. 

“YDT nasıl halledilir?” diye soruyorsanız size vereceğimiz en iyi öneri, öğrendiğiniz yabancı dili günlük yaşamınızda sürekli kullanmaya çalışmak, kendinize bir sözlük oluşturmak, gramer kurallarını iyi bir şekilde ezber yapmadan öğrenmek ve konuşma egzersizleri yapmak şeklinde olacaktır. Bu taktikleri uyguladığınız zaman YDT’yi kolayca halledebilir ve fulleme ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

YDT Netleri Nasıl Arttırılır?

YDT konularını kapsamlı şekilde öğrenip bol bol soru çözerek ve pratik yaparak YDT netlerini arttırmak mümkün. YDT'de 40 net yapmak için YDT’de en çok sorulan kelimeleri ezberleyin, gramer çalışın ve soru çözün; YDT'de 80 net yapmak için YDT konularını öğrenin, yabancı dili günlük yaşamda sıklıkla kullanın, konuşma, dinleme ve yazma egzersizleri yapın, kendinize bir sözlük oluşturun, bol bol alıştırma yapıp soru çözün.

YDT Ders Konuları Nelerdir?

YDT ders konuları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kelime Bilgisi
  • Dilbilgisi
  • Cloze Test
  • Cümleyi Tamamlama
  • İNG/TR Cümlenin Karşılığını Bulma
  • Paragraf
  • Anlamca Yakın Cümleyi Bulma
  • Paragrafta Anlam Bütünlüğünü Sağlayacak Cümleyi Bulma
  • Verilen Durumda Söylenecek İfadeli Bulma
  • Diyalog Tamamlama
  • Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma

YDT ders konuları 9, 10, 11 ve 12. sınıfta anlatılan yabancı dillere göre sorulur. 

YDT’de Nasıl Başarılı Olunur?

YDT’de başarılı olmak için YDT konuları detaylı şekilde çalışılmalı, gramer bilgisi ve sözcük dağarcığı geliştirilmeli, bol bol alıştırma yapıp soru çözülmelidir. YDT’de başarılı olmanın yolu, öğrenilen yabancı dili günlük hayatta da sıklıkla kullanmaktan geçer. Aksi halde YDT konularına yalnızca bitirilmesi gereken bir ders gözüyle bakıldığında sınavda istenen başarıya ulaşmak zorlaşacaktır.

YDT için Hangi Seviyede Olmak Gerekir?

YDT için İngilizcede en az B1 seviyesinde yani pre-intermediate düzeyinde olmak gerekir. B1 seviyesi orta seviyedir ve YDT’de başarılı olmak için öğrencinin mutlaka gelmesi gereken bir düzeydir.

YDT’ye Çalışmaya Nereden Başlamalıyım?

YDT’ye çalışmaya 9. sınıf konularından başlayabilirsiniz. Temel gramer konularını öğrenip kelime bilginizi geliştirerek YDT’ye çalışmaya başlayabilirsiniz. Ardından seviyenizi geliştirmek için ileri seviye konulara geçebilir ve tüm süreç boyunca bol bol soru çözebilirsiniz.

Dil Öğrencileri AYT’ye Girmek Zorunda mı?

Dil öğrencileri üniversitede dört yıllık dil bölümü okumak için AYT’ye girmek zorundadır ancak iki yıllık ön lisans bölümlerini tercih etmek için dil puanına gerek yoktur dolayısıyla bu durumda YDT'ye girilmez.

Dil Öğrencisi TYT’de Kaç Puan Yapmalı?

Dil öğrencisi TYT’de Türkçe Testi ya da Temel Matematik Testi’nden 0,5 ve üzeri ham puan alarak barajı geçmelidir. TYT’de 150 puanlık baraj kaldırıldığı için öğrencinin yalnızca bu kriteri karşılaması yeterli olacaktır.

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat