Ders Çalışması Masası Nasıl Olmalı?
Kategorilerimiz
06 EKİM 23
Devamını Oku

27 EYLÜL 23
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

06 KASIM 22
Devamını Oku

Ders Çalışması Masası Nasıl Olmalı?
Blog Yazarı Serap ILGINBlog Tarihi 25-09-2022

Ders Çalışması Masası Nasıl Olmalı?

Ders çalışma masası, sınava hazırlık sürecindeki öğrencilerin sürekli vakit geçirdiği bir alan olduğu için masanın nasıl olması gerektiğini öğrenmek gerekir. Ders çalışma masasının nerede bulunması ve hangi boyutlarda olması gerektiği gibi birçok faktör öğrencinin motivasyonunu etkiler. Bu yüzden ders masasının nasıl olması gerektiğine ilişkin bilgi almak önemlidir.

Ders çalışma masası şu şekilde olmalı:

  1. Ders çalışma masası sade olmalı.
  2. Ders çalışma masası temiz olmalı.
  3. Masa yeterince ışık almalı.
  4. Doğru ışık seçilmeli.
  5. Dikkati dağıtacak eşyalar masada olmamalı.
  6. Masa, sesin az olduğu yerde bulunmalı.
  7. Ders masası yatağa doğru koyulmamalı.
  8. Masada motivasyon cümleleri olmalı.
  9. Ders çalışma masası kişiye özel olmalı.
  10. Ders çalışma masasında su bulunmalı.
  11. Ders çalışma masası ergonomik olmalı.
  12. Ders masasının boyutları iyi ayarlanmalı.
  13. Masa boyutu sandalye ile uyumlu olmalı.

1. Ders Çalışma Masası Sade Olmalı

Ders çalışma masasının rengi son derece önemli bir detaydır. Ders masası alırken kırmızı, turuncu gibi çok canlı renkler seçmemeye dikkat etmek gerekir. Ancak uyku getiren eflatun, pembe gibi renkler de seçilmemelidir. Ders çalışma masası rengi ahşap, krem, beyaz vb. olabilir.

2. Ders Çalışma Masası Temiz Olmalı

Ders çalıştıktan sonra masayı temiz bırakmak oldukça önemli bir ayrıntı. Çünkü ertesi gün ders çalışacağınız zaman masanızın düzenli olduğunu görmek, ders çalışma isteğinizi arttıracaktır. Dolayısıyla ders çalıştıktan sonra masanızdaki silgi tozlarını süpürüp kitaplarınızı, defterlerinizi ve kalemlerinizi düzenli bir şekilde yerine koymak sonraki gün işinizi kolaylaştıracaktır.

3. Masa Yeterince Işık Almalı

Ders çalışma masası mutlaka yeterli ışık alan bir ortamda olmalıdır. Ancak bu noktada masanın doğal ışık alan bir ortamda olmasına dikkat edin. Çünkü yapay ışık bir süre sonra gözlerinizin yorulmasına neden olacak ve ders çalışma sürenizi azaltacaktır.

Ayrıca ders masası güneşe dönük bir yerde olmalıdır. Güneş, bulunduğunuz yerin arkasına denk geldiğinde doğal ışıktan etkin olarak fayda görmeniz pek mümkün olmayacaktır.

4. Doğru Işık Seçilmeli

Eğer gece veya akşam ders çalışıyorsanız ya da bulunduğunuz ortama gün ışığı vurmuyorsa mutlaka doğru ışık rengini seçmelisiniz. Sarı ışık dinlendirici etkisinden dolayı ders çalışma isteğinizi azaltabilir, beyaz ışık da çok canlı olduğu için hızlı bir şekilde gözlerinizi yorar. Dolayısıyla ders çalışma masasında yumuşak beyaz ışık kullanmanızı öneririz.

5. Dikkati Dağıtacak Eşyalar Masada Olmamalı

Ders çalışma masasında kitaplarınız, defterleriniz ve kalemleriniz dışında başka hiçbir şey bulundurmamaya özen gösterin. Özellikle poster, resim, bilgisayar, telefon gibi eşyaları ders masasında bulundurmayın. Bu eşyalar hem ders çalışırken hem de soru çözerken odağınızı kaybetmenize neden olacaktır.Ders çalışma motivasyonunuzu sağlamakiçin masanızı dikkat dağıtan eşyalardan arındırmanız önemlidir.

6. Masa, Sesin Az Olduğu Yerde Bulunmalı

Dışarıdan gelen araba sesleri, insan sesleri vb. kısa sürede dikkatinizi dağıtacak ve çalıştığınız konuyu anlamanızı zorlaştıracaktır. Bu yüzden ders masasını evde sesin az ulaştığı bir yere koymanız gerekir. Ama bu sırada ders çalışma ortamınızın düzenli olmasına ve sürekli aynı yerde ders çalışabileceğiniz bir ortam olmasına dikkat etmelisiniz.

7. Ders Masası Yatağa Doğru Koyulmamalı

Ders çalıştığınız yerin aynı zamanda uyuduğunuz bir yer olmamasına dikkat edin. Mümkünse ders çalışmak için kendinize ayrı bir oda hazırlayın. Ancak böyle bir imkanınız yoksa ders masanızı yatağınızı görmeyecek şekilde koymaya çalışın. Bu sayede ders çalışırken uyumayı düşünmeyecek ve dikkatinizi daha kolay toparlayabileceksiniz.

8. Masada Motivasyon Cümleleri Olmalı

Eğer ders çalışmak için motivasyon kazanmakta zorlanıyorsanız ders masanızı buna göre düzenleyebilirsiniz. Ders çalışma masasına sizi motive edecek cümleler asabilir veya kazanmak istediğiniz bölümü ya da üniversiteyi gösteren bir görsel koyabilirsiniz. Bu sayede ders çalışma motivasyonu kazanmanız kolaylaşacaktır.

9. Ders Çalışma Masası Kişiye Özel Olmalı

Ders çalışma masanızı başkalarıyla paylaşmamaya, masanızın size özel olmasına dikkat edin. Sürekli farklı yerlerde ders çalışmak belli bir düzeniniz olmasını engelleyecektir. Bu durum ders çalışma motivasyonunuzu azaltabilir.

Ancak böyle bir imkanınız yoksa en azından saat belirleyerek masanızı başkasıyla ortak kullanabilir, saatiniz bitince masada çalışmayı bırakabilirsiniz. Bu yöntem belli bir düzene sahip olmanızı sağlayacaktır.

10. Ders Çalışma Masasında Su Bulunmalı

Ders çalışma masanızda su bulunması önemlidir çünkü birçok öğrenci ders çalışırken su içmeyi ihmal edebilir. Bu durum sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Dolayısıyla çalışma masasında su bulunması size fayda sağlayacaktır. Ayrıca bu yöntem sayesinde su içmek için sürekli kalkıp çalışmanızı bölmekten de kurtulmuş olursunuz.

11. Ders Çalışma Masası Ergonomik Olmalı

Ders çalışma masasının ergonomik olması yine sağlık açısından son derece önemlidir. Ders masası kişinin boyuna, kilosuna uygun şekilde tasarlanmalıdır. Böylece öğrencinin fiziksel sağlığı korunur. Ergonomik bir ders masası sayesinde ders çalışırken uzun süre yanlış pozisyonda oturmaktan kaynaklı bel, boyun ve omurga sorunları en aza indirilmiş olur.

12. Ders Masasının Boyutları İyi Ayarlanmalı

Ders masasının boyutları kişinin boyuna uygun ölçüde olmalı. Örneğin kişinin bacakları masanın altına değmemelidir. Masa, kişi oturduğunda ayakları yere değecek boyutta olmalıdır. Ders masası boyutu ortalama 73 ile 75 cm arasında yüksekliğe sahip olmalıdır. Ancak kişinin vücut ölçülerine göre bu rakam değişebilir.

Ders masasının genişliği de önemli bir detaydır. Eğer masanın genişliği azsa ve öğrenci kitapları üst üste koymak zorunda kalıyorsa bu durum çalışmayı olumsuz etkileyebilir. Ders masası genişliği ortalama 100 cm, derinliği yaklaşık 40 cm olmalıdır.

13. Masa Boyutu Sandalye ile Uyumlu Olmalı

Ders masası boyutunun sandalye ile uyumlu olması da önemlidir. Eğer masa çok yüksekse ve sandalye masaya yetişmek için ayarlanamıyorsa öğrencinin ders çalışırken dikkati dağılabilir. Çok yüksek masalarda sandalye ayarlansa bile bu sefer oturmak da zor olacaktır. Bu yüzden masa ile sandalye boyutunun birbiriyle uyumlu olması önemlidir.

Ders Çalışma Masası Nerede Olmalı?

Ders çalışma masası; evin en az ses alan yerinde, gün ışığının en çok girdiği, sıcaklığın rahatsız etmeyecek ölçüde olduğu bir odada olmalıdır. Ders çalışma masası asla yatağa bakacak şekilde konumlandırılmamalı ve direkt kapı girişinde de olmamalıdır.

Ders çalışma masasını direkt odadaki kapı girişine yakın koymak hatalı bir seçimdir çünkü bu tarafta oturduğunuzda evdeki ses size daha çok gelir ve dikkatiniz dağılabilir. Mümkünse ders masasını pencereye yakın bir yere koymak ve çalışırken gün ışığından yararlanmak önemlidir. Öğrenci bu sayede yapay ışıktan uzaklaşmış olacak ve ders çalışırken daha az yorulacaktır.

Ders Çalışma Masası ve Sandalyesi Nasıl Olmalı?

Ders çalışma masası krem rengi, beyaz gibi açık renklerde olmalı, yüksekliği ortalama 73 ile 75 cm aralığında olmalı; ders çalışma sandalyesi ise masanın boyutuna göre ayarlanmalıdır. Ders çalışma masası ve sandalyesi ergonomik olmalıdır.

Ders çalışma sandalyesinin boyutu, masadan çok yüksek ya da çok alçak olmamalıdır. Tekerlekli sandalyeler genellikle dikkat dağıttığı için düz sandalyeleri tercih etmek bu noktada daha çok işinize yarayacaktır. 

Ders Çalışma Masası Kaç Cm Olmalı?

Ders çalışma masası boyutları yüksekliği yaklaşık 73 ile 75 cm arasında, genişliği 100 cm ve derinliği ise 40 cm ile 45 cm aralığında olacak şekilde düzenlenmelidir.

Ders çalışma masası boyutları kişinin masaya koyacağı masaüstü bilgisayar, laptop gibi eşyalara göre ve kişinin kendi vücut ölçülerine göre değişebilir. Bu yüzden ders masası almadan önce boyutlarını incelemek gerekir.

Yorum Yap

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat