YKS TYT AYT YDT Puan ve Sıralama Hesaplama

YKS (TYT-AYT-YDT) Puan Hesaplama ve Sıralama


TYT PUAN HESAPLA


TYT SINAVI (YKS 1.OTURUM)DoğruYanlışNet
TÜRKÇE (40 Soru)
TEMEL MATEMATİK (40 Soru)
FEN BİLİMLERİ (20 Soru)
SOSYAL BİLGİLER (20 Soru)
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI

AYT PUAN HESAPLA


AYT SINAVI (YKS 2.OTURUM)DoğruYanlışNet
TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI / SOSYAL BİLİMLER-1
TÜRK DİLİ Ve EDEBİYATI (24 Soru)
TARİH-1 (10 Soru)
COĞRAFYA-1 (6 Soru)
SOSYAL BİLİMLER 2
TARİH-2 (11 Soru)
COĞRAFYA-2 (11 Soru)
FELSEFE GRUBU (12 Soru)
DİN KÜLTÜRÜ (6 Soru)
MATEMATİK
MATEMATİK (40 Soru)
FEN BİLİMLERİ
FİZİK (14 Soru)
KİMYA (13 Soru)
BİYOLOJİ (13 Soru)
YKS YABANCI DİL SINAVI
DİL (80 Soru)
TEMİZLE

SONUÇLAR


PUAN TİPİHAM PUANYERLEŞTİRME PUANIDAHA ÖNCE YERLEŞTİYSENİZ
TYT Puanı---
Sayısal (MF)---
Sözel (TS)---
Eşit Ağırlık (TM)---
Dil Bölümü---

YKS puan hesaplama ile YKS sıralama hesaplama, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda yapılan testlere verilen doğru ve yanlış cevap sayıları üzerinden üniversite YKS puanı ve sıralamasının belirlenmesidir. YKS puan hesaplama ve YKS sıralama hesaplama, sınava giren öğrencilerinin henüz Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince sınav sonuçları açıklanmadan önce başarı sıralamaları ile puan bilgilerine dair bilgi edinmesine yardımcı olur. 

YKS Puan Hesaplama ve YKS Sıralama Hesaplama Nedir?

YKS puan hesaplama ve YKS sıralama hesaplama, yukarıdaki hesaplama motoru ile basit bir şekilde yapılabilmektedir. YKS puan hesaplama ve YKS sıralama öğrenmek için geliştirilen bu hesaplama motoru, ÖSYM’nin sınav sonuç katsayıları baz alınarak hazırlanmıştır. Puan hesaplama, sınava giren öğrencilerin ilgili sınav kitapçıklarında yaptığı doğru ve yanlış sayıları sayesinde gerçekleştirilmektedir.

YKS; Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olmak üzere iki aşamadan oluşur. Temel Yeterlilik Testi (TYT), YKS’nin birinci aşamasıdır. TYT’de 40 tane Türkçe, 40 tane Matematik, 20 tane Sosyal Bilimler ve 20 tane Fen Bilimleri sorusu yer almaktadır.

YKS’nin ikinci aşaması olan AYT’de ise 40 tane Matematik sorusu, 40 tane Edebiyat sorusu, 40 tane Fen Bilimleri sorusu, 40 tane Sosyal Bilimler sorusu bulunmaktadır. 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) eşit ağırlık öğrencileri AYT’de Edebiyat, Matematik ve Sosyal Bilimler Testi çözmelidirler. Sayısal öğrencilerinin ise Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözmeleri zorunludur.

TYT Puan Hesaplama ve Sıralama Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

TYT, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci aşamasıdır. TYT’nin açılımı Temel Yeterlilik Testi olarak geçmektedir. Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe ve Matematik kırkar sorudan, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri ise yirmişer sorudan oluşmaktadır. TYT’de Türkçe ve Matematik test sorularının katsayısı 3.1 ve 3.5’tir. TYT’de Sosyal ve Fen Bilimleri test sorularının katsayısı ise ortalama olarak 3’tür. 

TYT puan hesaplama, öğrencinin hesaplama motoru üzerine tüm derslerden yaptığı doğru ve yanlış cevap sayılarını girmesiyle gerçekleştirilir. TYT puan hesaplama işlemi yaparken 4 adet yanlış cevap 1 tane doğru cevabı götürür. TYT puan hesaplama sırasında standart sapma da oldukça önemli bir unsurdur. Öğrencilerin genellikle doğru yanıt veremediği soruların standart sapma oranı yüksek olmaktadır. 

TYT puan hesaplama, puan hesaplama motoru aracılığı ile net sayılarının ve başarı sıralamalarının kısa bir sürede belirlenmesini sağlar. TYT puan hesaplama aracı, sınava giren öğrencilerin sınav sonuçları açıklanmadan önce kendi sonuçlarını görme olanağı tanır.

AYT Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

AYT, YKS’nin ikinci aşamasıdır. AYT’nin açılımı ise Alan Yeterlilik Testi olarak geçmektedir. Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) bütün dersler için 40 tane soru yer almaktadır. AYT puan hesaplama esnasında bütün soruların, başarı sıralamalarına olan etkisi aynıdır. AYT’de sayısal öğrencilerin Matematik ve Fen Bilimleri Testi’ni çözmeleri zorunludur. Eşit ağırlık öğrencileri AYT puan hesaplaması yapmak için Edebiyat, Matematik ve Sosyal Bilimler Testi’ni çözmeleri gerekir. AYT puan hesaplanması için sözel öğrencileri ise sosyal bilimlerin bütün testlerini ve edebiyat testini tamamlamakla yükümlüdür. 

AYT puan hesaplama, puan hesaplama motoru aracılığıyla kolay bir şekilde belirlenebilmektedir. AYT puan hesaplama aracı ile öğrenciler ÖSYM tarafından sonuçlar açıklamadan önce kendi sınav sonuçlarını tahmini olarak öğrebilirler. 

YDT Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

YDT, dil öğrencilerinin üniversite puanı hesaplatmak için girmeleri gereken bir sınav türüdür. YDT’nin açılımı Yabancı Dil Testi olarak geçmektedir. YDT’de Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Rusça dil soruları yer almaktadır. Yabancı Dil Testi’ne giren her öğrenci, bütün yabancı dil sorularını çözmek zorunda değildir. Sınava giren öğrenci, YDT puan hesaplaması yapmak için eğitim aldığı yabancı dile uygun testi çözmesi yeterli olmaktadır. 

YDT’de bütün soruların YDT puan hesaplaması açısından katsayıları eşittir. Yabancı Dil Testi’nde (YDT) toplamda 80 tane yabancı dil sorusu yer almaktadır. YDT puan hesaplaması ve başarı sıralaması ile tercih yapacak olan öğrencilerin AYT Sınavı’na girmesi zorunlu değildir. Üniversitelerin dil bölümleri için YDT sıralama hesaplaması yeterli olmaktadır.

Net Hesaplama Nasıl Yapılır?

Net hesaplama, ÖSYM tarafından yürütülen tüm sınavların doğru ve yanlış yanıt sayılarına bakılarak total sıralama ve puan hesaplama yöntemidir. Net hesaplama, ÖSYM’nin belirlediği soru katsayı ölçütlerine uygun şekilde yapılmalıdır. 

ÖSYM tarafından belirlenen ölçütlere göre YKS, YDT, AYT, TYT gibi sınavlarda her doğru cevap sayısı başına toplam puana artı 1 net eklenmesi gerekir. Her yanlış cevap sayısı başına ise toplam puandan 0,25 net eksiltilmelidir.

Sıralama Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sıralama hesaplama, öğrencinin her testte yaptığı toplam net sayısına göre yapılmaktadır. Sıralama hesaplama ile öğrencinin üniversite tercihi yaparken kullanacağı sayısal veriler saptanır. Örnek vermek gerekirse sınava giren öğrenciler YKS puan ve sıralama hesaplama ile üniversite tercihi yaparken kullanacakları başarı sıralamalarını öğrenebilirler. 

Sıralama hesaplaması sınav çeşidi fark etmeksizin kullanılan bir hesaplama yöntemidir. Sıralama hesaplama araçları ÖSYM’ye entegre şekilde çalışır. Sıralama hesaplaması, YKS puan ve sıralama hesaplama, YDT puan ve sıralama hesaplama yöntemleri kullanılarak yapılır.

Üniversite Puanı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Üniversite puanı hesaplama YKS ve YDT gibi sınav türlerinde soru başına düşen katsayıların toplanması yöntemiyle yapılır. Üniversite puanı, herhangi bir üniversite tercihi yapmak için gerekli olan verilere verilen isimdir.

Üniversite puanı hesaplama, YKS puan ve sıralama hesaplaması ile YDT puan ve sıralama hesaplaması yöntemleri ile yapılır. Öğrenci; sözel, eşit ağırlık veya sayısal öğrencisiyse YKS puan ve hesaplama ile üniversite puanını bulur. Öğrenci, dil öğrencisi ise YDT puan ve hesaplama ile üniversite puanını saptayabilir. Üniversite puanı hesaplama araçları ile öğrenciler tercih sürecinde kolay bir şekilde puanlarına uygun listeleri oluşturabilirler.

Profil Görsel
Kursuna Kayıt Oldu
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 0850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat